Създават Единен национален съвет за миграция и интеграция

Има недостатъци в справянето с бежанската вълна, призна вицепремиерът Меглена Кунева

В Министерски съвет ще бъде внесено предложение за създаването на Единен национален съвет за миграция и интеграция. Проектът е разработен съвместно с вицепремиера Ивайло Калфин и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Създаването на този съвет е важна стъпка, за която ни бяха нужни месеци. Важно е да бъде създаден ефективен орган, какъвто нямаме в момента. Причината да няма конкретен отговорник за хаоса с бежанците е раздутата администрация", поясни Кунева.

Сред другите действия, които екипът на вицепремиера е започнал работа е и създаването на работна група, ръководена от зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, която да създаде единна актуализирана стратегия за бежанците.

"Готвим и план с мерки за интеграцията на лица, получили убежище - това е третият стълб, по който работим. Когато е готов ще го представим публично", увери вицепремиерът Меглена Кунева. Тя допълни, че екипът й работи и по предложения за законодателни промени, които са съгласувани с МВР и Министерство на труда и социалната политика, без които "няма как да имаме истинска интеграция".

"Трябва да признаем, че имаме недостатъци в справянето с бежанската вълна. Затова ни трябва конкретен план и координация в усилията на всички. Интеграцията е въпрос на национална сигурност. Лицата, които са с бежански статут, трябва да станат част от нашето общество. Не е правилно те да бъдат в гетата, защото изолацията там може само да породи насилие. Важно е бежанците да работят, децата им да учат у нас, но и да плащат данъци както всички българи", заяви Меглена Кунева.

По думите на вицепремиера се работи и по облекчаване на финансовата обезпеченост на общините, които се включват в интеграцията на бежанците. "Целта е тези общини да бъдат освободени от съфинансирането по европейски проекти, по които работят", поясни Кунева.

От своя страна председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков представи пред представители на неправителствени организации концепцията си за развитие на ръководената от него агенция.

Сред участниците бяха и представители на Българският червен кръст, Върховния комисариат по бежанците на ООН, Каритас, Българския съвет за бежанци и мигранти и Съветът на жените бежанки.

В четвъртък ДАБ и неправителствените организации, които работят в сферата на бежанците и миграцията, сключиха споразумение за сътрудничество.
"Миграционният натиск в страната през изминалите години беше изключително засилен. Само за 2013 година 11 081 лица са получили бежански статут у нас", поясни Казаков.

Бюджетът на ДАБ за 2015 г. е в размер на 6 млн. 660 хил. лева, което според председателят на Агенцията е крайно недостатъчно, защото реалните необходими средства са в размер на над 10 милиона лева. "4 млн. лева отиват само за заплати на всички, ангажирани в работата на Държавната агенция за бежанците. Така за основни капиталвои разходи са едва 280 хил. лв.", поясни Казаков.

За да се справят с проблемите от ДАБ са предприели следните мерки: повишаване на административния капацитет, подобряване на организацията на работата при разглеждане на молбите, както и техническо осигуряване на Агенцията.

"За улеснение на бежанците ще бъдат съставени нови, разяснителни брошури, както и подобряване на условията в бежанските центрове", обеща председателят на ДАБ.