Бил Гейтс: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството

Свят

03-02-2015, 08:29

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Може да причини края на човешката раса

Милиардерът и съосновател на "Майкрософт" Бил Гейтс предупреди, че изкуственият интелект е реална заплаха за човечеството, пише в. "Дейли експрес". Подобно мнение изрази в края на миналата година и видният британски учен и космолог Стивън Хокинг, който заяви, че изкуственият интелект може да стане причина за края на човешката раса.

Изкуственият интелект е компютърно генериран интелект, който позволява на машини или софтуер да проявяват човешки характеристики, като вземане на решения и демонстриране на познание. По време на сесия с въпроси и отговори, организирана от сайта Reddit, Бил Гейтс е споделил: "Аз съм от лагера на обезпокоените от изкуствения интелект. Първоначално машините ще извършват много дейности за нас и няма да бъдат свръхинтелигентни. Ефектът ще е позитивен, ако го направляваме добре. Няколко десетилетия по-късно обаче изкуственият интелект ще бъде достатъчно силен, за да породи безпокойство. Съгласен съм с Илон Мъск и някои други хора, които споделят подобно мнение, и не разбирам тези, които нямат опасения". Мъск предупреди през октомври миналата година, че изкуственият интелект е "най-сериозната екзистенциална заплаха" за човешката раса, припомня изданието. Милиардерът и предприемач заяви, че човечеството трябва да е изключително внимателно и да не върши "никакви глупости" по отношение на изкуствения интелект.

През декември 73-годишният Стивън Хокинг отправи предупреждение, че в бъдещето изкуственият интелект може да настигне и дори да задмине хората. "Възможно е той да се отдели и да се препроектира много бързо. Хората, които са ограничени от бавна биологична еволюция, няма да могат да се съревновават с него и ще трябва да отстъпят", сподели тогава ученият за Би Би Си.
Темата дали изкуственият интелект в бъдещето ще има превъзходство над човечеството и ще се превърне в заплаха за него отдавна интригува поп културата и научната фантастика. В класиката "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик фигурира изкуственият интелект ХАЛ, който се превръща в убиец, когато съществуването му е застрашено от хората. Филмите от поредицата "Терминатор" също обрисуват мрачно бъдеще, в което човечеството е на път да бъде заличено от машините, след като изкуственият интелект става прекалено силен.

Преди близо година известният футуролог технически директор на Google Реймънд Курцвейл предсказа, че роботите ще овладеят човешкия език, а изкуственият интелект
ще надделее над хората някъде около 2029 г.

Курцвейл, който от дълги години се занимава със създаването на изкуствен интелект, смята, че след 15 години компютрите ще могат да преминат предложения още през 1950 г. тест на Тюринг за проверка дали компютърът има разум в човешкия смисъл на думата.
Нещо повече, футурологът смята, че машините не само ще могат да преодолеят въпросния тест, но и ще задминат хората по интелект. Специалистът твърди, че прогнозата му съвсем не е от областта на научната фантастика, защото някои корпорации влагат в тази област огромни ресурси и средства. Ето защо не е трудно да си представим, че в съвсем близко бъдеще ще се появят роботи, които ще могат да изпитват човешки чувства като любов да флиртуват и дори да се шегуват.

В зората на развитието на интернет Курцвейл предвижда, че в скоро време световната мрежа ще се разпространи повсеместно и ще играе огромна роля в живота на всеки човек. Той също така предсказа настъпването на технологична сингуларност през 2045 г. Според теорията му към това време Земята ще започне да се превръща в гигантски суперкомпютър и постепенно този процес ще започне да се разпространява по цялата Вселена.

Има две диаметрално противоположни гледни точки по въпроса, казва по темата професор Франческа Роси от университета в Падоа и Харвард – според едната възможностите на изкуствения интелект няма да надхвърля възможностите на човека, според другата – изкуственият интелект може да бъде извънредно опасен, особено когато възможностите на роботите се обединят. "Аз съм на средна позиция, смятам, че тези мнения са прекалено еднозначни в прогнозите си. Струва ми се, че е разумно да се разбере къде завършват възможностите на онези, които създават изкуствения интелект в сферата на последващия контрол на този създаден от човека разум. Защото е важно не само да се създаде нещо, но и да се знае как и в каква посока може да се развие ситуацията, как ще реагират алгоритмите при промяната й, какви команди ще се съгласи да изпълнява изкуственият интелект и какви – не. Просто трябва да работим в тази посока, като точно осъзнаваме докъде се простират границите и възможностите ни. Въстание на машините срещу човечеството ми се струва малко вероятно, защото сега съществуващите роботи, които ние наричаме машини, вече могат да контролират поведението си, но този контрол е програмиран от онези, които са ги създавали. Друг е въпросът, че подобни ситуации се нуждаят от постоянен контрол и защитните механизми трябва да са в непрестанна готовност", обяснява Роси.

Най-яркият пример за възможностите на машината, който засега е фикция, може да се види във филма на Спайк Джоунс „Тя" (2013) – изкуственият интелект е толкова силен, че може да контролира човешките емоции. „Тук по-скоро обаче става дума за художествена хипербола, казва професор Роси, но днес вече има роботи, които могат да се използват в качеството на болногледачи, те могат да общуват, но на много ограничено ниво. Показаното във филма е преувеличено, но подобно бъдеще за мен като специалист е напълно реално".