Водното бедствие: 5 жертви и над 500 евакуирани в страната (обзор)

Региони

02-02-2015, 20:47

Снимка:

© Varnautre.bg | Ивайло Борисов

Автор:

Екип на Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Река Арда отнесе магистрален водопровод, остави Кърджали и Момчилград без вода

Нова трагедия! Мъж и жена са паднали в реката край Девин

Военни оказват помощ на пострадалото ямболско село Попово

Изпускат контролирано "Цанков камък", "Кричим" и "Въча"

Ден на траур в Илинденци

Намериха удавеното в река Злинска над Илинденци дете

Придошлите води взеха жертва и във Велико Търново

Щетите в Симитли - над 600 000 лева

Щети за над 10 млн. по пътищата след потопa

Изчезналата в Луда Мара засечена от камери

Евакуацията по Камчия (фоторепортаж)

Хора бедстват в Дългопол, градът е под вода (видео и снимки)

445 са евакуирани, полицията пази къщите им

Евакуираните ще чакат да прелее и "Тича"

Река Тунджа при Елхово продължава да се покачва (обзор)

Свети Влас пометен от стихията

След стихията: Бургас се нормализира, бедственото положение в сила

Река Янтра заля участък от път в Русенско

Още трима души се издирват. Щетите са за над 10 милиона лева

Поне 500 са евакуираните от няколко населени места във Варненско. Наводнени са стотици декари земеделски площи и десетки къщи. Тази сутрин първа преля река Камчия и язовир "Камчия". Река Провадийска също излезе от коритото си. Приливната вълна доведе до евакуацията на част от село Синдел и Разделна. В ранния следобед от "Напоителни системи" обявиха, че е неизбежно и преливането на язовир "Цонево". 

Минути след 17 часа, язовир "Георги Трайков", по-известен като "Цонево" започна да прелива, точно както прогнозираха експертите. Два часа по-рано бе започната евакуацията на още четири населени места по поречието на Камчия - селата Цонево, Величово, Дъбравино и Гроздьово. След като голямата вода тръгна, 445 души напуснаха домовете си и бяха евакуирани в училища.

Заради тръгналите мародери из наводнените къщи, много от хората първоначално отказаха да напуснат домовете си. От кризисния щаб обаче увериха, че са взели сериозни мерки за охрана на опразнените сгради.

Заради преливането на язовир "Цонево" и очакваната вълна на място пристигнаха министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. 

В Нова махала 25 къщи отново са наводнени, бедствено положение в Тополовград. 60 села в хасковско без вода. Река Поповска в ямболското село Попово излезе от коритото си и заля 20 къщи, хората бяха евакуирани. Обстановката в Елхово започна да се усложнява заради повишението на река Тунджа. За 24 часа в Ямбол реката се е вдигнала с почти метър.

Нивото на река Тунджа при Ямбол е 459 см при критично ниво 560 см, при Елхово - към 373 см при критично ниво 395 см. 

Евакуираха жителите на пет къщи в село Каменица заради свлачище. Свлачище затвори и пътя между Кременик и Дяково, хижите в курорта Семково останаха без ток. Достъпът до две села в Сандански прекъснат заради свлачища. Щетите в Симитли са над 600 000 лева. 10 къщи в село Крупник наводнени. Наводнени са залите на стадион "Осогово" в Кюстендил. Села от общините Дупница и Бобов дол останаха цяла нощ без ток. Пороят отнесе водопровода в Плетена.

След трагичния ден в неделя, когато във водите на река Злинска загинаха баща и син от село Илинденци, днес черната серия продължи с още една жертва от същото семейство. Преди час съобщиха и за 70-годишен мъж от Велико Търново, открит от водолази в река Янтра. Още трима души се издирват.