Санирането ще спаси България от страшна дефлация

Дефлацията в ЕС е минус 0,6 %, а в България е минус 2 %

Страшилището на света в момента се казва дефлация и този процес може трайно да възпре развитието на части от света. Това каза на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на Bulgariautre. „Поставихме началото на позакъснял дебат по отношение на това как да се борим с дефлацията. Повече от година КНСБ и независими икономисти алармират, че България навлиза трайно в дефлация и това ще има ефекти върху икономиката, доходите на хората и цялото развитие на страната”, посочи Димитров.

„Трябваше да започнат подобни процеси в други държави-членки на ЕС, за да чуем повече гласове, които се присъединиха към нас. 14 държави в ЕС са в дефлация, а 11 са с много ниска дефлация”, допълни той.

По неговите думи трайната и крайна рестрикция през последните 5-6 и повече години във всички европейски държави, комбинирана с орязване на заплати и продължаващата дерегулация са довели до намаляване на заплатите навсякъде в ЕС и това е изиграло лоша шега. „Всички останаха на същото ниво на конкурентоспособност, цените паднаха надолу и се вдигна дефлацията”, подчерта Пламен Димитров.

Според него е необходима програма, която трябва да има поне две направления с конкретни мерки. Едната е увеличение на потреблението, което значи увеличение на публичните инвестиции. „Дали с набиране на допълнителен ресурс, или с дългови емисии – въпрос на сглобяване на целия пакет”, каза президентът на КНСБ.

По отношение на личното направление според Пламен Димитров е нужна ясна политика за увеличение на работните заплати, при това през договарянето им в предприятията. „Тези два процеса са безалтернативни като посока на действие, но не са единствени”, каза още той.

По думите на Димитров има и печеливши от целия процес на дефлация. „Банковият сектор увеличава печалбата си с 35 % спрямо миналата година. Приходите от лихвите по кредитите оформят тази печалба”, обясни той.

Димитров подчерта, че е станало ясно, че в условията на продължаваща дефлация външният и вътрешният дълг на страната започват да се обслужват все по-трудно.

Самоцелното задлъжняване трябва да се ревизира, уточни Пламен Димитров и добави, че започват някакви стъпки от страна на правителството – мерки, които ще имат антидефлационен ефект. „Тук адресирам програмата за саниране на жилища”, подчерта Димитров.

Роналд Янсен, представител на Европейски синдикален институт, обясни, че дефлацията в ЕС е минус 0,6 процента, а в България е минус 2 процента.