Очаква се ОП „Конкурентоспособност“ да бъде одобрена до март

България търси варианти да възобнови нивата на износ на руския пазар

Надяваме се ОП „Конкурентоспособност” да бъде одобрена в края на февруари-началото на март. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция, предаде репортер на Bulgariautre.

Според министъра, Международен панаир-Пловдив е дружество, към което има определен интерес и би било добре да бъде извадено за приватизация още през настоящата година. „Националната стратегия за приватизация мина на одобрение в икономическа комисия, предстои да бъде одобрена от Народното събрание. Доста предприятия са извадени. Има такива, които са готови за приватизация като мажоритарни пакети, има такива, за които сме на мнение, че миноритарните пакети трябва да бъдат пуснати през борсата. Има интерес и от български, и от частни инвеститори”, обясни министърът.

По думите му предприятията от военно-промишления комплекс като „ВМЗ Сопот” не би следвало да бъдат вадени от забранителния списък, защото примерите за това как се развива оръжейният бизнес в частни ръце са от А до Я.

„Предприятието АДИС би следвало да се заложи в стратегията по приватизация, интересът към него е много голям и може да доведе до много добър икономически ефект за промишлеността”, заяви Лукарски.

Той посочи, че миналата седмица е провел среща с посланика на Руската федерация. „Независимо от състоянието и проблематиката по енергийните проекти, които обвързват двете страни, това не би следвало да се отразява на стокообмена и търговския оборот, който в последните 4-5 години е спаднал и вследствие санкциите на ЕС с около 14-15 %. Уверих посланика, че ще направим всичко възможно старите нива на традиционния износ особено на български стоки на руския пазар да се възобнови. За целта ще възобновим една стара практика на Международния съвет по икономическа и научна техническа взаимопомощ”, допълни Божидар Лукарски.