След стихията: Бургас се нормализира, бедственото положение в сила

Мисия Бургас

02-02-2015, 13:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъж оцеля по чудо от потопа край Дебелт

Нивото на язовир Мандра продължава да е високо, прелял е каналът на езерото Вая

Обстановката в област Бургас вече се нормализира, но бедственото положение остава в сила.

Екипи на Община Бургас започнаха изграждането на допълнителна защитна дига с чували пясък на езерото Вая, заради повишеното ниво на водата и опасността да залее пътя.

Започва и прочистването на канала на Вая, който свързва езерото с морето, както и почистване на дигата, пътното платно и зелените площи около язовир Мандра.

Независимо, че всички шахти на територията на общината се почистват през 10 дни, поддържащите фирми днес отново са разпределени по райони заради затлачване с клони и боклуци в резултат на силния вятър.

Екипи на пожарна безопасност и Община Бургас извършват изпомпване на водата от наводнени къщи.

Сформирана е и комисия, която започна правенето на огледи и описи на нанесените щети на всички общински и частни домове. Всички общински сгради са застраховани.

Фирмите за зелена поддръжка са разпределени по квартали, за да опишат станалите опасни дървета вследствие на силния вятър. Общинската дезинфекционна станция пък започва дезинфектиране на къщи и улици с хлорна основа, срещу развитието на бактерии и микроорганизми. Днес са били докладвани няколко случая на паднали части от покриви на кметствата в Миролюбово и Братово, както и на читалището в Брястовец.

Все още остава проблемна улица Крайезерна, където ще започне отводняване и запълване на дупките.  

По направлението Варна - Бургас е въведено ограничение между Ахелой и Поморие. Алтернативният маршрут е през Каблешково, в обратна посока от Бургас за Варна, пътят е отворен, без ограничения. Остава затворен и пътят Зидарово - Димчево, обходния път е през Извор. Затруднено е и движението в района на Приселци. Затворен остава и Айтос-Провадия.
Заради силния вятър все още има проблеми с ел. захранването в Крайморие, Маринка, Българово, Братово и Равнец, съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов. Екипи на EVN продължават да отстраняват авариите заради скъсани трасета от мрежата. 
Нивото на язовир Мандра продължава да е високо, прелял е каналът на езерото Вая. В кварталите Долно Езерово и Лозово нивото на водата спада, както и в местността Черниците. Остават наводнени пътищата Долно Езерово – „Лукойл“, Братово – Лукойл, както и части от „Меден рудник“ – Твърдица. 
Вчера в Община Бургас са постъпили над 300 сигнала. 96 от тях са за паднали клони и скъсани жици, 6 за пострадали от клони на дървета автомобили, 59 за паднали части от покриви, 17 за повредени билбордове. Десетки са сигналите за наводнени къщи. Екипи на Община Бургас и поддържащите фирми продължават да отстраняват последствията.