Поради забраната за строителство в Рила щяха да загинат хора

Региони

02-02-2015, 12:13

Снимка:

Wikipedia.org

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Тоталната забрана за строителство в националните паркове в страната щеше да убие трима младежи в Рила

От години наред мобилни оператори са предлагали поставянето на допълнителни станции в Национален парк Рила за осигуряване на по-добър обхват по всички хижи и планински пътеки. Но това тяхно искане е било отхвърлено от Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на забраната за строителство в парк Рила. Ако имаше поне една клетка на мобилен оператор младежите щяха да бъдат локализирани по мобилните си телефони, нямаше родителите им да припадат от притеснение и да се излага животът на планинските спасители на опасност.

В плановете на управление на националните паркове са заложени такива рестрикции, че дори изграждането на медицински пунктове е забранено. От години Българският червен кръст се опитват да монтират до хижа Седемте рилски езера сглобяема постройка за оказване на първа помощ. Туристическите маршрути се ползват и през зимата и през лятото от хиляди хора. Травмите и счупванията са почти ежедневие. Но не може да се организира медицинска помощ, защото Дирекцията на парка и МОСВ забраняват това. Крайно време е да се разбере, че природата трябва да е достъпна за хората, а не само да бъде използвана за усвояване на средства със съмнителен ефект. Нелепо и престъпно е в XXI-ви век в парк с територия от 80 хил. хектара, посещаван от десетки хиляди туристи да няма комуникации и това да бъде причина да загиват хора. През годините на Боянския водопад на Витоша загинаха 5 човека, докато някой от Дирекцията на Парк Витоша се сети да сложи един елементарен обезопасителен парапет.


Разбира се, че сега ще бъдат обвинени младежите, че са предприели рисковано пътуване, че не са били оборудвани или са безотговорни. Но факт е, че батериите на телефоните им са били заредени, донякъде е имало сигнал. Но в района на хижа Иван Вазов не е имало покритие. Именно поради липсата му те не са могли да се свържат и планински спасители, които щяха да загинат от лавина.
Планът за управление на Рила е изготвен преди години от зелени организации, финансиран по швейцарска програма. По тази причина строителството в целия Национален парк е абсолютно забранено. Този план изтече още преди 5 години, но поради некадърни чиновници и зелени интереси едва преди един месец започна разработването на нов. Ще минат най-малко две години докато той се приеме и ще има отново опасност от подобни инциденти. Настояваме Министерството на околната среда и водите да вземе мерки да допусне поставянето на станции на GSM оператори и да разреши изграждането на медицински пункт на Българския червен кръст.
НГК „Природата за хората и регионите“.