Дъвката обира 100 милиона бактерии за 10 минути

Холандските учени изчислили, че дъвката е най-полезна в първите 30 секунди

Дъвченето е полезно, обира бактериите за 10 минути. То е толкова ефективно, както и почистването на зъбите с конец.

Дъвката премахва опасните бактерии от устата, установиха холандски учени.

Ако дъвчете в продължение само на 10 минути, премахвате от устната си кухина 100 милиона бактерии, което е 10% от всички микроби в слюнката, установил експериментът в университета на Гронинген.

Нещо повече - изследователите стигнали до извода, че дъвченето на дъвка е също толкова ефективно, както и почистването на зъбите с конец, въпреки че при двата способа се третират различни замърсители на устата.

Холандските учени изчислили, че дъвката е най-полезна в първите 30 секунди, след като я сложите в устата, пише в изследването, публикувано в сп. “Плъс уан”. След това ефективността на дъвката в улавянето на бактериите започва да намалява. Дъвченето е полезно, но само ако използвате продукт без захар, предупреждават учените. Ако има захар, може да “нахрани” бактериите в устната кухина.

“Хванатите в капан бактерии върху дъвката много лесно бяха визуализирани с помощта на електронен микроскоп - скенер”, обяснява изследването. Броят на бактериите се увеличава с увеличаването на времето, в което дъвчим.

Учените обаче предупреждават, че ако дъвчете прекалено дълго време, това ще доведе накрая до освобождаване на някои от бактериите, които първоначално са били прехванати. При по-продължителна преса между зъбите се променя структурата на дъвката. Тя омеква, тъй като поема част от слюнката и освобождава компоненти, разтворими във вода. Това влияе на силата, с която бактериите се придържат към дъвката, и някои от тях се връщат обратно в устата. Тъй като дъвката е успяла да улови различни бактерии, освобождават се тези, които са били прикрепени най-хлабаво към нея.

Учените смятат, че изследването им може да се използва за разработване на специални дъвки, които да съдържат компоненти, премахващи от устата специфични бактерии, причиняващи заболявания.

Дъвченето, изглежда, е не само полезно, но и изненадващо прави добро впечатление за околните, пише в. “Дейли мейл”, цитирани от 24 часа. Миналата година компания, производителка на дъвки, създаде артинсталация с помощта на няколко двойки еднояйчни близнаци, за да установи какво е впечатлението от дъвченето у наблюдателите.

Момичетата и момчетата участвали в инсталацията “Почти еднакви” в Музея на съвременното изкуство в аржентинската столица Буенос Айрес. Единият близнак дъвчел дъвка, а другият стоял с неутрална физиономия.

Анкетирани били общо 481 посетители на музея. 73% отговорили, че им харесвал повече близнакът, който дъвчел дъвка.