Обстановката в страната започва да се нормализира

Ще трябва да свикнем с бедствията, заяви екоминистърът

Ще трябва да свикнем, че ще има периоди на изключително интензивни валежи, силни ветрове, бури, горски пожари, промени в климата, каза в студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Това не означава хората, които живеят в близост до реки, да свикнат, че могат да загубят своя дом или близки. Всички ние трябва да бъдем готово да се адаптираме към климатичните промени. В България средните годишни температури са се увеличили с градус и половина. Това води до явления, които не са били типични преди 50 години. Гражданите, институциите, инфраструктурата трябва да бъдат адаптирани”, заяви екоминистърът.

Василева увери, че тече непрекъснат процес на модернизация и контрол на хидротехническите съоръжения. "В оперативна програма "Околна среда" 2,5 млрд. лв. са заделени за ВиК, за защита от бедствия, което е новост, 120 млн.лв", каза още Василева.

"Всички водни обекти са под непрекъснато наблюдение и контрол", каза още Василева. Според нея обстановката започва да се нормализира. Извършва се и контролирано изпускане на язовири.

Основният проблем беше предизвикан от интензивните валежи в източната част на страната и в Родопския район. Продължават да бъдат високи нивата по поречието на реките Марица, Арда, Тунджа. Има преливане на язовири, което се извършва контролирано от комплексните и големи язовири. В момента преливат Камчия, Ясна поляна, Мандра в Черноморския район. В Източнобеломорския район - Асеновец, Боровица, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград. В Дунавския - Среченска бара и Йовковци. Западнобеломорския - Студена, Дяково и Пчелина. „Язовирите, които са определени в предаварийно състояние, са непрекъснато под наблюдение, няма сигнали за критични състояния възникнали там”, коментира екоминистърът.