Всяка трета пенсия през 2014-а е била инвалидна

Най-доброто от печата

02-02-2015, 07:12

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Драстичен ръст има на новите пенсионери в специалните ведомства

Почти 100 000 българи са успели да се пенсионират през 2014 г., пише в. „Сега". Значително повече хора са намерили начин да се пенсионират миналата година, когато пенсионната реформа бе замразена и до последния момент нямаше никаква яснота какви ще са условията през тази година. 99 379 българи са се пенсионирали за цялата минала година, което е с 22.2% повече спрямо 2013 г., показва справка на Националния осигурителен институт.

Броят на инвалидните пенсии продължава да заема значителен дял от всички новоотпуснати пенсии - през 2014 г. всяка трета нова пенсия е инвалидна. 30 147 българи са се възползвали от тях поради общо заболяване, което е 33.3 на сто от всички пенсии. За сравнение през 2013 г. делът им е бил дори по-голям - над 39 на сто. Като брой обаче м.г. печели с 1930 инвалидни пенсии повече спрямо предходната. През м.г. са отпуснати и 41 334 социални пенсии за инвалидност. Те са в размер на 25 на сто към пенсията и се дават на хора с над 70% инвалидност. Тук увеличението е с 3 на сто за една година.

От 1 януари НОИ спря да отпуска нови социални пенсии за инвалидност, тъй като те бяха премахнати с бюджета на Държавното обществено осигуряване. Отпуснатите досега добавки ще продължат да се изплащат. Те са в размер между 31 и 34 лв. и според разчетите от тази мярка НОИ ще спести около 7.3 млн. лв. тази година. Държавата обаче не замести с нищо спряната добавка и много възрастни възприемат промяната като дискриминация на новите пенсионери. Идеята Агенцията за социално подпомагане да поеме разходите за инвалидните добавки на пенсионерите пропадна заради липса на пари. От тази година действа и още една мярка, която трябва да намали разходите за инвалидни пенсии. Въведено е изискване за реален минимален стаж за отпускането им. До края на м.г. също имаше изискване за стаж - между 1 г. и 5 г. в зависимост от възрастта на хората, но не бе задължително да е реален, а можеше да е "дарен". За такъв се брои времето за отглеждане на дете, за отбиване на военната служба и др.

Повече хора са успели да се пенсионират м.г. и по общите условия за стаж и възраст - 53 954 души, или с близо 43% повече, отколкото през 2013 г. Драстичен ръст има на новите пенсионери в специалните ведомства. В тях са се пенсионирали 2561 служители, което е незначителен брой на фона на останалите, но представлява 74% ръст спрямо предходната година. Това се дължи на премахването на възрастта за пенсия на военните. Увеличеният брой на новите пенсионери бе планиран в бюджета на Държавното обществено осигуряване и не доведе до непредвиден преразход. НОИ дори отчете спестени пари от пенсии, защото смъртността сред възрастните бе по-висока, отколкото очакваха от институцията.