Плевнелиев: България работи за европейската перспектива на Балканите

Президентът се срещна с албанския си колега Буяр Нишани

Европейската перспектива на държавите от Западните Балкани няма алтернатива и Европейският съюз трябва да продължи да подкрепя техните усилия за пълноправно членство. Това беше общата позиция на президентите на България и Албания Росен Плевнелиев и Буяр Нишани, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. Албанският държавен глава е в България, за да отдаде последна почит към президента (1990-1997 г.) д-р Желю Желев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Смъртта на д-р Желев е загуба за целия регион, но с делото и личния си пример той доказа, че сътрудничеството на Балканите може да се основава на истинско приятелство и партньорство, отбелязаха двамата президенти. 

„Присъединяването на Албания към Европейския съюз е един от основните ни приоритети и за нас е важно да знаем, че винаги можем да разчитаме на подкрепата на истински приятел като България“, заяви президентът Нишани. „Като член на ЕС България е фокусирана и работи за европейската перспектива на страните от Западните Балкани“, подчерта българският държавен глава. 

Президентът Плевнелиев потвърди готовността на страната ни за още по-активно сътрудничество на всички равнища с Република Албания. През 2015 г. предстои президентът Буяр Нишани да осъществи официално посещение в България. По време на посещението е предвиден бизнес-форум с участието на представители на българския и албанския бизнес.