Топлият вятър в Мраморно море взе жертви в района на Мармара

"Лодос", който духа със сила около 70 км. в час, причини и редица щети

Топлият вятър, наречен лодос, който от вчера духа в Мраморно море със сила около 70 км. в час, причини жертви, парализира транспорта в района на Мармара, към който спадат Истанбул и Бурса, предаде БНР.

В град Бурса вятърът е съборил строителен кран, при което е убит един работник, а друг е пострадал. Край град Инегьол, окръг Бурса, от силния вятър се е пребърнал един ТИР с ремарке и е блокирал движението за Анкара.

В Истанбул са спрени от движение всички кораби поради силното вълнение. Морето е преляло в крайбрежния квартал Йешилкьой и са наводнени жилища и работни офиси. На Принцовите острови вятърът е отнесъл няколко будки край брега, вълните залели къщи и работни места по крайбрежието. Корабчетата не се движат и практически Принцовите острови засега са откъснати от брега.

Турските авиолинии от вчера насам са отменили над 100 полета, продължават блокиранията на въздушния трафик. Отменено е движението и на високоскоростния влак между Истанбул и Анкара.

Топлият вятър - лодос, който е характерен за Мраморно море, причинява аномалии и у хората, които се изразяват в силно главоболие и световъртеж.

Ако завали дъжд, това може да пресече вятъра и да нормализира живота и транспорта по крайбрежието на Мраморно море. Според синоптиците, валежи се очакват най-рано в понеделник.