Президентът: България e поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани

Реформите обаче трябва да бъдат извършени и да получат международна подкрепа, заяви Плевнелиев

България ще продължи твърдо да подкрепя страните от Западните Балкани в европейския им път. Реформите обаче трябва да бъдат извършени и да получат международна подкрепа, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на "Дондуков" 2 с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. 

Иванич пристигна в София, за да отдаде последна почит пред покойния президент д-р Желю Желев, който посветено работеше за добросъседски отношения между страните от региона, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

"Босна и Херцеговина може да разчита на българска подкрепа в Европейския съюз, както и на опита на страната ни в процеса на европейска интеграция. Ще бъдем откровен и открит партньор и можете да разчитате на нашата подкрепа", заяви президентът. Плевнелиев открои България като основен двигател в региона за по-тясна интеграция с Европейския съюз. 

Младен Иванич запозна президента Росен Плевнелиев с посоката на реформите в Босна и Херцеговина по пътя на страната към интеграция с ЕС. Планът, съгласуван с международните партньори, залага приоритетно на мерки за съживяване на икономиката, което ще подобри впоследствие диалога за разрешаването на ключовите политически въпроси. 

От своя страна българският държавен глава открои като условия за успех утвърждаването на основните демократични ценности и върховенството на закона.

Росен Плевнелиев и Младен Иванич обмениха мнения по ситуацията в Източна Украйна, както и рисковете от нова популистка вълна в страните от региона и в Европа.