Българските ученици учат най-малко в Европа

Те имат и най-дългата лятна ваканция

Българските ученици имат една от най-кратките учебни години в Европа. Гимназистите ходят 180 дни на училище, децата от V до VIII клас седят на чиновете 170 дни, а малките до IV клас - едва 160 дни.

За сравнение в Дания и Италия, най-кратката учебна година трае 200 дни, а в Норвегия и Ирландия - 190 дни, отбелязват учени от БАН в изследването „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България".

Българските ученици имат и най-дългата лятна ваканция. Това е останало още от времената, когато децата се участвали в селскостопанските работи. Но дългият интервал създава неравномерно натоварване на учениците. За разлика от тях, европейските им връстници имат повече на брой ваканции, но нито една от тях не е толкова продължителна.

Учените определят като крайно негативно намаляването на часовете по математика и естествени науки в училище и определят това като причина за ниското качество на работната ръка у нас, както и за спънка пред инвестициите. Те настояват учебната година у нас да стане по-дълга, а увеличението да бъде запълнено с часове именно по математика и естествени науки, които в професионално отношение се отразяват най-добре на ръста на БВП, предаде Cross.