Мартин Шулц обезпокоен от желанието на Гърция да се сближи с Русия

“Ципрас и неговата партия не искат да бъдат безправни партньори, те искат да бъдат уважавани”

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази безпокойство от стремежа на новото гръцко правителство начело с Алексис Ципрас да се сближи с Русия, предаде ТАСС.

“Много силно ме безпокои желанието да се сближат с Русия. Казах на Ципрас: Искате солидарност от европейските партньори, но първата ви крачка беше отказ от солидарността във външната политика и от това няма да излезе нищо добро.”

Според председателя на ЕП стремежът на Атина за сближаване с Москва е “вътрешнополитическа мярка”, с която Ципрас се опитва да покаже на избирателите, че сега кормилото на властта е в ръцете на нови хора.

“Това е и ответна реакция на онези катастрофални сценарии на развитие на събитията, които преди изборите предричаха на страната в случай на победа на СИРИЗА.

“Ципрас и неговата партия не искат да бъдат безправни партньори, те искат да бъдат уважавани”, каза Шулц. Той оцени, че правителството на СИРИЗА засега няма голям опит и на Ципрас му е нужно време да се ориентира. Шулц каза, че ясно е обяснил на гръцкия премиер при какъв курс може да разчита на подкрепата на Европа и при какъв курс ще я загуби.

Председателят на ЕС отбеляза също, че Ципрас е бил посъветван да прекрати “нападките” срещу германския канцлер Ангела Меркел, защото в крайна сметка “именно правителството на Германия ще трябва да му помогне”.