Делян Добрев: Не съм съгласен с оправданията на ЕРП-тата

Санкциите от ДКЕВР няма да влязат в сметките за ток

"Санкциите към ЕРП-тата ще ги определи ДКЕВР, те са от 20 000 лв. до 1 млн. лв. В енергийната комисия ще предложим да се увеличат." Това обяви в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия председателят на енергийната комисия в парламента и енергиен министър в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев.

Санкциите няма да влязат в сметките за ток, те не са допустим разход, който ДКЕВР ще вземе под внимание, увери той. "Влагаме всички усилия. Аз поех този ангажимент, така че се чувствам лично отговорен", категоричен бе Добрев.

На въпрос какъв е рискът цените на тока да се вдигнат при едно либерализиране на пазара, Делян Добрев заяви, че рискът е по отношение на цената, която плаща бизнесът.

„За домакинствата рискът е ограничен“, подчерта той и добави, че трябва да има независим ДКЕВР, който да има силен екип от математици.
 
Добре уточни, че преговорите не се водят в парламента, а в ресорното министерство. Ако бяха инвестирали в т. нар. „умни електромери“, нямаше да се стигне дотук. Всеки един абонат с такъв електромер може да види консумацията на платформата, допълни Делян Добрев. Той поясни, че подмяната на едни умни електромери с други върви много бавно.

„Не съм съгласен с оправданията на ЕРП-тата, че няма достатъчно пари в инвестиционните програми“, подчерта бившият енергиен министър.

Попитан дали е чувал за таен инвеститор от Кувейт за АЕЦ „Белене“, Делян Добрев заяви: „Не, не знам, а и силно се съмнявам да има такъв. Струва ми се доста несериозно“.

Помолен да коментира думите на социалистката Мая Манолова, че санирането е новата схема за купуване на гласове на ГЕРБ, Добрев подчерта: „Толкова са отчаяни, че се чудят какви аргументи да намерят. Програмата ще се случи“. По думите му фирмите, които ще санират, ще се избират с открити процедури и една фирма ще може да кандидатства само за една определена процедура, за да има пълна прозрачност.