Джихадистите обезглавиха и втория японец

"Ислямска държава" плаши страната на самураите с кръв

Главорезът Джон Джихада посече и втория японски заложник. Екстремистите от групировката "Ислямска държава" поискаха 200 милиона долара, за да освободят Кенджи Гото, но в събота той е бил умъртвен.

По данни на организацията СИТЕ, която следи за активността на ислямистите в интернет, видеозапис с обезглавяването е публикуван в интернет ресурси на радикалната групировка. Японските власти съобщиха, че са започнали анализ на записа и в най-скоро време ще потвърдят или опровергаят достоверността му.

По-рано външното министерство на Япония призна, че ситуацията с Кенджи Гото е навлязла в безизходица. „Ислямска държава" искаше в замяна на свободата на Гото и йордански пилот да й бъде предадена терористката Саджида ар Ришауи. Срокът на дадения от ислямистите ултиматум изтече още в четвъртък вечерта. Преди това те поискаха 200 милиона долара - сумата, отделена от правителството в Страната на изгряващото слънце за борба с джихадистите.

Йордания, в чийто затвор се намира Ришауи, настоя от исламистите да представят доказателства, че пилотът им ал Кесасба е жив, но такива не получи.

Дни по-рано "Ислямска държава" обяви, че нейни екстремисти са обезглавили японския заложник Харуна Юкава. Това бе направено с видеозапис, разпространен в профили в туитър, близки до джихадистката групировка. В клипа Кенджи Гото държи в ръка снимка на Юкава и казва: "Вие (японското правителство - б.р.) бяхте предупредени. Даден ви бе срок, моите похитители спазиха думата си".

Във видеото на джихадистите с екзекуцията се посочва, че войната за Япония едва сега започва и ИД ще пролее много нейна кръв в името на Аллах.