Оранжев код за дъжд и вятър в Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

Региони

01-02-2015, 06:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

През по-голямата част от деня ще бъде облачно с валежи от дъжд

Оранжев код за обилни валежи е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието – между 40 и 60 л/кв.м.

В областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е обявен оранжев код и за силен вятър със скорост 20-25 м/сек и пулсации до 30 м/сек. След обяд вятърът ще започне да отслабва.
За други 14 области е обявен жълт код за обилни дъждове. Кодът важи за Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Сливен, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 20 и 40 л/кв.м.

През по-голямата част от деня ще бъде облачно с валежи от дъжд, а в планините – от сняг. По високите западни полета и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. На много места, особено в Югоизточна България, валежите ще са интензивни.

Ще бъде ветровито, но през деня в по-голямата част от страната вятърът ще отслабва. В Югоизточна България ще е силен от юг, югозапад и там ще е най-топло с максимални температури до 13°-15°. В останалата част от страната температурите ще достигнат 4°-9°. Минималните сутринта ще са между 0° и 5°, в югоизточните райони до 9°.

В планините ще има значителна облачност, с валежи от сняг, под 1200м – дъжд и сняг. Ще духа силен до бурен югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 4°, на 2000 метра - около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа силен югозападен вятър. По-късно в северната част вятърът ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. Максимални температури: 11° - 15°. Температура на морската вода е 6-7°. Вълнение на морето ще бъде 4-5 бала.

Атмосферното налягане остава значително по-ниско от средното за януари.