Диана Йорданова, ГЕРБ: Продължаваме проектите за генериране на заетост и доходи

Политика

31-01-2015, 18:57

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Депутатът подчерта, че програмата на партията отговаря на базовите изисквания да бъде полезна

Силна социална политика може да прави държава със силна икономика, каквато България, за съжаление, няма. Въпреки това, заложените социални разходи са с 800 млн. лв. повече от 2014 г. През 2015 г. ще продължи изпълнението на оперативни проекти, насочени към генериране на заетост и доходи в регионите. Това заяви народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Тя бе в града по покана на народния представител Корнелия Маринова, която е и общински ръководител на ГЕРБ. На срещата присъстваха членове и симпатизанти на ГЕРБ, както и общински съветници.

Диана Йорданова подчерта, че програмата на ГЕРБ отговаря на базовите изисквания да бъде полезна – изглежда изпълнима, съдържа конкретика и създава възможност за водене на отчет по нея. „Цялостният дух на програмата изглежда реформаторски и съответстващ на съвременното разбиране за дясно реформистко управление в Европа”, заяви заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия.

Йорданова поясни, че в икономическата си част програмата се базира на напълно точното разбиране, че като оставим настрана макроикономическия климат, основната спирачка пред българския бизнес е необяснимата административна тежест и корупцията, която я следва.

„В това отношение управленската програма обещава сравнително ясни и конкретни мерки – изискване за по-бърза работа на администрацията при регистрация на бизнес, отпадане на част от административната тежест при строителство и обновяване на сгради, по-бърза регистрация по ДДС и други. Всички мерки тук са в правилната посока и имат двоен позитивен ефект – от една страна, спестяват малко пари и много главоболия на дребния бизнес, а от друга – му позволяват да предложи услугите си на по-конкурентни цени”, обясни Диана Йорданова.

„За първи път европейските пари се разглеждат като един от пътищата, но създаването на среда за иновации се възприема като правдоподобен път на икономически растеж. В това отношение програмата обещава както някои конкретни неща (финансиране чрез технологични паркове, активна развойна дейност по приетото от Европейския парламент съвместно предприятие „Горивни клетки”, държавна активност в областта на клъстерите), така и някои по-общи постановки като това държавата да помага на високотехнологичния бизнес и да пише общи пазарни анализи и насоки”, каза още бургаският народен представител.

Пред симпатизантите на ГЕРБ в Ловеч Диана Йорданова представи политиката на партията, свързана със секторите „Правосъдие и борба с корупцията”, „Съдебна реформа”, „Здравеопазване”.  Специално внимание бе отделено на бюджетната политика на ГЕРБ. „Ако сравним предложения проектобюджет за 2015 г. с бюджета за 2014 г., той безспорно е в пъти по-добър, защото е базиран на реална макробаза и демонстрира стабилност и сигурност. Това е изпълним бюджет. Не споделям упреците за подценена приходна част. При двойно забавяне на икономическия растеж (ЕК дава още по-ниска прогноза за България, не 0,8% а 0,6%), да увеличиш приходите с 400 млн. лв. спрямо т.г. не е малко”, обясни Йорданова и се спря на приходната и разходната част.

Пенсионна реформа, данъчна политика и митници, санкциите на общините и определяне на такса смет бяха другите теми, по които взе отношение народният представител Диана Йорданова. Тя отговори и на всички въпроси от залата.