Иван Вълков, ГЕРБ: Ако такситата се движат по бус лентите, ще създадат проблеми

Бус лентите са създадени специално за градския транспорт, който се движи по определен график, посочи депутатът

Ако такситата се движат по бус лентите, ще създадат проблеми. Това каза в интервю за Bulgariautre депутатът от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков във връзка с предложението в Закона за движение по пътищата, което предвижда такситата да имат право да се движат в бус лентите.

Той обясни, че от ГЕРБ не са подкрепили предложението. „Самите вносители не бяха достатъчно добре подготвени и не бяха мотивирали достатъчно добре предложението. Личното ми мнение е, че към настоящия момент нямаме готовност това предложение да влезе в закона поради няколко причини”, добави Вълков.

Депутатът подчерта, че бус лентите са създадени специално за градския транспорт, който се движи по определен график. „Пускайки такситата да се движат по същите бус ленти, смятаме, че ще създадат проблеми. Освен това, не можем да контролираме кога такситата са с пътници и кога – не. Няма такава техническа възможност. Не може на всяка бус лента да се отправя изряден контролен орган”, посочи Иван Вълков.

Той допълни, че от браншовите организации също не е била оказана никаква подкрепа за това предложение. Имало е отрицателно становище и от страна на МВР и на общинските служби, поради което предложенито не е било прието.