Бедственото положение в община Вършец остава в сила

Паркът на града е неузнаваем, изкоренени са 100-годишни борове

Бедственото положение в община Вършец, обявено със заповед на кмета на общината сутринта в 7 часа не е отменено и остава в сила. Това съобщи за Bulgariautre.bg областният управител на Монтана Ивайло Петров.

Когато бъде възстановено електрозахранването, тогава ще бъде отменено. Още работят екипи, които разчистват паднали клони и дървета.

От ЧЕЗ работят по възстановяването на електроподаването не само във Върщец, а и в други населени места, пострадали от бурята, поясни той.

Екипи от Враца и Видин също участват в дейностите по възстановяването на електрозахравнането. Преди два часа четири електропровода ниско напрежение все още не са били възстановени. В някои населени места има скъсани жици. В община Берковица също има населени места без електричество, в община Георги Дамянаво без ток са пет села, в обищна Чипровци - едно село, в община Монтана две села, но навсякъде има екипи.

Часове на ред телефоните на Мтел не работеха, сигналът обаче вече е възстановен, каза областният управител.

Обстановката във Вършец след урагана Ивайло Петров описа така: "Отнесени покриви, изкоренени големи дървета. Борове на по 80- 100 години са изкоренени, паднали са върху къщи, върху електропроводи. Паркът на Вършец е неузнаваем. Има много проблеми там. Екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работят по отстраняване на щетите".

Попитан има ли паника сред населението, областният управител отговори, че няма пострадали и хората са спокойни.

"Днес вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на спорта Красен Кралев посетиха района. Те са тук във връзка с форум по повод предстоящото 65- то европейско първенство по парашутизъм", посочи Петров. "Чрез вашата медия искам да благодаря за цялостната организация и участието на пожарната, ЧЕЗ, местната власт. Не са лягали, от снощи са на крак и работят за норамлизиране на обстановката. Работи се в синхрон, заяви още областният управител на Монтана."