България не е готова да въведе еврото

Няма аргумент за скок на цените у нас при приемане на еврото, заяви финансовият министър

България ще въведе еврото, когато останалите в еврозоната се съгласят. Ние искаме това да стане веднага, но осъзнаваме, че не сме готови".
Това коментира финансовият министър Владислав Горанов в „Седмицата" на Дарик.
„Заявих, че моля и ще настоявам партньорите - членки на еврозоната, да кажат на България какво очакват от нас като мерки, за да ни позволят в един средносрочен хоризонт - затова споменах и 2018 г., да направим първата стъпка и да влезем в ERM 2", добави той.
Според финансовия министър влизането в Шенген и еврозоната ще е изпитание за България.
„Необходими са мерки за подобряване конкурентоспособността на България - производителност на труда, икономически ръст и др. В същото време обаче имаме много малко мерки за борба с корупцията, много малко реално случващи се неща".
По думите му няма аргумент за скок на цените у нас при приемане на еврото.
Горанов обясни очаквания излишък в бюджета за януари с по-голяма събираемост.

По отношение на ареста на шефа на митница Свиленград Тодор Караиванов, финансовият министър коментира:
„Показателите на служителите на митницата в Свиленград като събираемост и пресичане на контрабанда се подобриха. Очевидно обаче системата е уязвима към корупционен натиск и много лесно можете да си напазарувате който и да било митничар. Виждаме как усилията на правителството дават резултат и в двете посоки - този човек показа, че митническото звено в Свиленград може да събира по-добре, но ако си е позволил да вземе подкуп, няма да има никаква толерантност".
Според Горанов не е добра идея да се продават миноритарни дялове от български предприятия като БЕХ, тъй като няма да се получи добра цена.
„Има сили, които имат интерес от дестабилизация на България - без да смятам, че има някакви апокалиптични сценарии, се забелязват съзнателни опити за внушение и съзнателни усилия за дестабилизация. Примерите са с ЕРП-тата и внушенията за банките", добави той.
„Ако се запази темпото на събиране на приходите, аргументите ми да не се дадат великденски добавки на пенсионерите ще са малки", каза още финансовият министър.