Учени разработиха терапия за косопад със стволови клетки

Методът отбелязва подобрение в сравнение с досегашните

Учени за първи път успяха да използват полипотентни стволови клетки, за да генерират клетки, които изграждат нови косми, пише CNET, цитиран от „Фокус“.  “Разработихме метод, използващ човешки полипотентни стволови клетки за създаване на нови клетки, способни да провокират растеж на нова коса. Методът отбелязва подобрение в сравнение с досегашните методи, при които се трансплантират съществуващи фоликули от една част на глава в друга”, казва Алексей Терших от института Санфорд-Бърнам. “Нашият метод осигурява изобилен източник на клетки от пациента за трансплантация, който не е ограничен до наличието на съществуващи фоликули”, добавя той. 

Процесът започва с човешки полипотентни ембрионални стволови клетки, които са в състояние да се превърнат във всеки вид клетка в тялото. От тези стволови клетки се създават по-специализирани клетки, които от своя страна могат да се превърнат в различни клетки в главата, включително мозъчни, костни и мускулни. При следващия етап учените обработват клетките, превръщайки ги в клетки, които подхранват кожата и регулират образуването и растежа на фоликула. След трансплантиране - в случая на лабораторни мишки без козина, клетките започват да растат. 

Изследването е първа крачка към разработване на базирана на стволови клетки терапия при косопад, посочват учените. Само в САЩ 40 милиона мъже и 21 милиона жени са засегнати от това състояние. “Следващата ни цел е да трансплантираме човешки кожни клетки, добити от полипотентни стволови клетки, в човек”, казва Терших. В момента научният екип търси партньори за реализирането на тази последна фаза.