Оранжев код за бурен вятър и дъжд е обявен в три области

В още 18 области на страната времето е потенциално опасно и е в сила жълт код

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за днес в областите Хасково, Кърджали и Смолян, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

За 18 области на страната обявеният код е жълт. За Перник, София-град, София-област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора предупреждението е заради очаквани интензивни валежи. За Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Русе, Търговище и Шумен жълтият код е заради бурен вятър и валежи. За останалите 7 области е в сила зелен код.

Днес още от сутринта облачността от запад ще започне да се разкъсва и временно да намалява, повече над Северна България. Над Източна ще има валежи, които в следобедните часове временно ще спрат, но от юг-югозапад отново ще завали. Минимални температури, предимно между 4° и 9°. 

Преди обяд в Източна България ще продължи да духа силен и бурен юг-югозападен вятър, който след обяд временно ще отслабне, но към края на деня отново ще започне до се усилва. В Дунавската равнина ще духа слаб западен вятър. Дневните температури ще останат високи, в повечето места максималните ще са между 10° и 15°. През нощта срещу неделя, ще бъде облачно с валежи от дъжд, а в планините и високите западни полета от сняг. На много места валежите ще са интензивни. В Източните Родопи и Източна България ще духа силен до бурен юг-югозападен вятър.

Атмосферното налягане сутрина ще бъде близко до минималното за януари. През деня бавно ще започне да се повишава.

В планините югозападният вятър временно ще отслабне и ще се ориентира от югоизток. Валежите също временно ще спрат, а облачността ще се разкъса, но в следобедните часове от юг отново ще завали. Максимална температура на 1200 метра около 6°, на 2000 метра около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър, който в следобедните часове временно ще отслабне, а валежите за кратко ще спрат. Максимални температури между 10° и 14°. Температура на морската вода е 6-7°. Вълнение на морето ще бъде 3-5 бала.