След санирането домакинствата ще намалят наполовина сметките си за отопление

Животът на панелните блокове ще се удължи с 20 до 30 години

Интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е много голям. Хората разбират, че това е единственият начин да намалят своята сметка за електроенергия или топлоенергия наполовина. Това каза в интервю за Bulgariautre Делян Добрев, от ГЕРБ, председател на Комисията по енергетика в парламента.

Програмата включва и конструктивно укрепване на сградата, ако такова е необходимо, допълни депутатът. Панелните сгради имат определен живот, който в най-старите сгради  ще изтече в следващите пет или десет години. Там, където е необходимо, конструкцията ще бъде укрепена и животът на сградата ще се удължи с 20 до 30 години. От друга страна санирането на само спестява разходи, то прави градовете ни по-красиви.

Добрев допълни, че от санирането печелят и домакинствата, които вече са санирали жилищата си, защото санирането само на един апартамент носи спестявания от 20 до 30%, докато ако се санира цялата сграда, ефектът на енергийната ефективност е около 50%. Тоест от това, че съседите също ще си санират апартаментите, ще спечелят и тези, които вече са със санирани жилища. Освен това, когато се санира един апартамент, не се оздравява конкрукцията на сградата, както и не се прави топло и хидро изолация на покрива. Всичките мерки са включени в новата програма и от тях ще се възползват и хората, които вече са санирали жилищата си, посочи народният представител.

По думите му се очаква през май месец да започне санирането на първите сгради от програмата.