Всички партии подкрепиха двете кандидатури за главен съдебен инспектор

Кандидати за поста са Вера Чочкова и Теодора Точкова

В деловодството на Народното събрание са внесени две предложения за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет - Вера Чочкова и Теодора Точкова. Двете кандидатури са внесени по отделно, но са подкрепени от представители на всички парламентарни групи, предаде bTV.

За да бъде той избран инспектор, са нужни гласовете на минимум 160 народни представители. Кандидатурите на Вера Чочкова и Теодора Точкова бяха издигнати и преди година, но тогава до избор не се стигна заради липсата на консенсус.

Зад кандидатурите на председателят на Административен съд - Хасково Теодора Точкова, и съдията в Софиския градски съд Вера Чочкова, са застанали председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Мая Манолова (БСП), Ферихан Ахмедова (ДПС), Петър Славов (Реформаторски блок), Емил Димитров-Ревизово (Патриотичен фронт), Христиан Митев (Патриотичен фронт), Светослав Белемезов (АБВ) и зам.-председателите на Народното събрание Явор Хайтов (Български демократичен център) и Явор Нотев ("Атака").

В доклада си Европейската комисия коментира несъстоялият се в продължение на две години избор съдебен инспектор: „Инспекторатът остана без силното независимо ръководство, предвидено в Конституцията. Това ще продължи да бъде важен тест през 2015 г. за способността на българските институции да правят прозрачни и основани на заслугите назначения на висши длъжности в съдебната власт.”