Предлагат затвор при повторно нарушение на водачи, употребили алкохол и наркотици

Политика

30-01-2015, 17:50

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Очаква се промените в Наказателния кодекс да влязат в сила през март

ГЕРБ ще направи предложения в Наказателния кодекс, които се отнасят до увеличаване на наказанието за водачите, които са употребили алкохол и наркотични вещества, както и водачите, които са били лишени от шофиране, но въпреки всичко, отново управляват МПС. Това каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков в интервю за Bulgariautre.
Увеличаването на санкциите касае основно случаите, когато тези нарушения стават за втори или трети път. „Може да се стигне до лишаване от свобода от една до три години при особено тежки случаи”, поясни Вълков.

Депутатът припомни, че през миналата година пътни инциденти в Пазарджик и в района на Плевен са взели по две и три жертви. „Това е поради това, че един от водачите беше употребил алкохол при едната катастрофа. Книжката му е отнемана три пъти и той отново шофираше без свидетелство за правоуправление”, допълни Иван Вълков.

Според народния представител трябва да се подходи конкретно – от една страна, със завишаване на наказанията основно там, където са тежките случаи, и от друга страна – със законодателни инициативи по отношение на по-сериозен контрол на превишената скорост.

Въпросните промени в Наказателния кодекс са приети на първо четене в ресорната парламентарна комисия и предстои тяхното обсъждане в пленарна зала. Вероятно през март те ще бъдат приети и на второ четене и ще могат да влязат в законодателството.