Щайнмайер: Готовността на България за съдебни реформи е важен знак за инвеститорите

Отношенията между страната ни и Германия са основани на висока степен на доверие

Заявената готовност от страна на българското правителство за реформа в съдебната система и борба с корупцията е важен знак към немските инвеститори и цяла Европа. Това е казал германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер на среща днес в Берлин с българския му колега Даниел Митов.

От Министерството на външните работи съобщават, че Митов уверил домакина си, че българските власти са решени на активни действия и с приемане на стратегията за съдебна реформа да възстановят върховенството на закона.

Министърът на външните работи Даниел Митов разговаря със своя германски колега д-р Франк-Валтер Щайнмайер, по чиято покана е на официално посещение в Германия. 

Министрите обсъдиха редица въпроси от двустранен характер, като акцентът беше поставен върху възможностите за повече немски инвестиции в България, след като и двете страни официално обявиха решението на правителството на ФРГ за възстановяване на правителствените гаранции за немските износители и инвеститори в България. 

„С България работим добре и сме в много тясно сътрудничество”, заяви министър Щайнмайер след разговорите. Той допълни, че е приел поканата на българския си колега да посети България веднага и съобщи, че ще дойде в София през март. 

На свой ред министър Митов подчерта, че днешната първа официална среща между външните министри на България и ФРГ оправя ясни и категорични послания са приоритетното стратегическо значение на отношенията между двете държави. 

Даниел Митов и Франк-Валтер Щайнмайер обсъдиха още актуални теми от международния дневен ред. Те заявиха позициите си по конфликта в Украйна, диалога между ЕС и Русия и становището си, че спазването на Минските споразумения е единственият начин за деескалация на напрежението и шанс за намирана на политическо решение на кризата. 

Първите дипломати на България и Германия бяха категорични, че в настоящия момент на нови предизвикателства пред ЕС и демократичните общества е от ключово значение запазване на единството на Съюза. 

Министрите Щайнмайер и Митов поднесоха съболезнованията си към близките и семейството на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев по повод неговата кончина.