Борисов: Трудно е да стабилизираме енергетиката

Правителството залага на енергийната ефективност, обясни премиерът

Трудно е да се стабилизира българската енергетика, дори е почти невъзможно. Това призна пред представители на американския бизнес премиерът Бойко Борисов по повод дълговете на НЕК, предаде Нова телевизия.

Той обясни, че правителството залага на енергийната ефективност, а страната ни губи много от това, че сградите ни не са построени така, че да пестят енергия. 

Американският бизнес търпеливо изслуша разказа как живее България през очите на премиера. Бойко Борисов обясни, че словото ни е свободно, пътищата се строят, а финансите ни още се проучват. Към енергодружествата имаше конкретни забележки.

„Не им вярвам за софтуера. Защо този софтуер един път не намали сметките?”, коментира премиерът. Той се отчете и по темата за шистовия газ, за който България наложи мораториум. „Хората си представят една чешма, от нея - огън, а лошите американци искат да ни продупчат земята”, заяви Борисов и уточни, че ще защитава мораториума докато не се открие безопасна технология.

„Уестингхаус” ще ги посрещна с хляб и сол, ако станат инвеститор, докато са търговци няма как. Това е реалният шанс на американското правителство да ни помогне -да ни даде една банкова гарация. Имаме площадка, имаме инженери, имаме всичко”, каза още премиерът и обясни, че България винаги е била добър партньор и на Европа, и на САЩ. Бойко Борисов не пропусна и руснаците: „Българите са задължени на Русия, обичат Русия, ако сме им мили, да ни дадат газа, колкото го дава на Германия”.