Нов тест вместо матура за влизане в университетите

Идеята е на образователния министър Тодор Танев

Матурите за зрелостниците трябва да са насочени повече към мисленето на учениците. Това каза образователният министър Тодор Танев, съобщи Дарик.

По думите му зрелостните изпити няма да бъдат по-сложни през тази учебна година, но ще са по-индивидуализирани.

Министър Танев подчерта, че се обмисля и възможност през следващата учебна година към 13-те предмета, между които учениците избират за втората си задължителна матура, да се добавят предмети като музика, за да се улесни изборът на учениците от профилираните учебни заведения.

По думите на Тодор Танев матурата за 12 клас няма да е по-сложна тази година. „Няма да бъдат по-трудни, а ще бъдат по-адекватни и ще хващат много повече от много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области. Матурата е вид тест и трябва да има елемент на разсъждение как използваш езика, а не дали знаеш някоя много рафинирана дума", поясни образователният министър.

Танев посочи, че се мисли и за идея, в която не матурата да е вход към висшите учебни заведения, а да се въведе отделен тест, който да проверява общата подготовка на кандидатите. „Аз съм против по-сложните матури, но ако Законът за висшето образование, който трябва да бъде реформиран, изисква от матурите да представляват форма на влизане в учебните заведения, то можем да помислим за нещо подобно на изпитите в американските висши учебни заведения примерно по обща подготовка. Един вид да замерват IQ-то на студентите", заяви Танев.