Ангелкова: Необходима е промяна в Закона за туризма

До месец ще имаме яснота колко ще ни струва въвеждането на Единната система за туристическа информация

Необходима е законодателна промяна в Закона за туризма и вече сме стартирали работа по нея. Надявам се в най-скоро време този проект на закон да бъде представен предварително на обсъждане, за да може максимално да отрази всички параметри, за да може това да се случи. Правят се анализи колко ще струва. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на парламентарен контрол относно въвеждането на Единната система за туристическа информация, предаде „Фокус“. 

"До месец ще имаме яснота колко ще ни струва въвеждането на Единната система за туристическа информация”, коментира Ангелкова. Тя уточни, че въвеждането на системата ЕСТИ е важна за националната сигурност и от ведомството работят по това. 

Министърът разясни, че ЕСТИ включва националния туристически регистър, статистически данни за туризма, изрично посочени в наредбата и туристическа информация. 

По отношение на това, че са отпуснати през 2014 година 2.5 млн. лева за създаването и въвеждането на ЕСТИ, тя отбеляза, че в бюджета на МИЕ в този период са били планувани средства за изграждане и въвеждането на системата, но те не са били отпуснати по бюджета на ведомството, а посочената сума не е коректна.