Не е искано изграждане на база на НАТО у нас

Най-вероятно в София ще бъде изграден команден представителен център на НАТО

Никога от нас и от страна на НАТО не е искано да бъде изградена военна база на НАТО. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в рамките на парламентарния контрол във връзка с целите на посещението на върховния главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав в България, предаде репортер на Bulgariautre.

„Изграждането на команден център на НАТО на територията на град Шабла и на територията на област Добрич не е стоял на вниманието на Министерството на отбраната. След решение на Министерски съвет на срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. българската страна е изразила подкрепа към решението на 28 членки на НАТО за предприемане на мерки, за да се гарантира защитата на Алианса в отговор на съвременните заплахи”, уточни министърът.

Той посочи, че като страна-членка България ще има участие в многонационални тренировки, обучения, обмен на информация и други. Най-вероятно в София ще бъде изграден команден представителен център на НАТО.

На въпрос за размера на внесените вноски на държавата в НАТО министърът посочи, че бюджетите са три – граждански, военен и програма за инвестиции в сигурността. За периода януари 2012 г. – 31 декември 2013 г. участието в бюджета на НАТО е 0,3 процента. За периода 2004-2014 г. сме участвали с 89 милиона лева, а за 2014 г. разноските са 9 335 167 лева.
По отношение на пенсионирането на военнослужещите Николай Ненчев увери, че професионалното развитие на българските военни ще бъде защитено по възможно най-добрия начин. „Ще направим всичко възможно те да се чувстват сигурно в днешния и утрешния си ден”, добави министърът.

Ненчев съобщи още, че има решение за разсекретяване и предаване на 33 000 архивни единици в периода 9 септември 1944 г. – 16 юли 1991 г.

На въпрос от „Атака” за евентуално участие на български офицери-травестити от НАТО във форум във Вашингтон, министърът коментира така: „За мен в някаква степен е обидно да отговарям на този въпрос. В конференцията не са участвали български военнослужещи на действителна служба или резервисти”. Той увери, че Българската армия има строги правила. Част от тях са стриктното спазване на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и на уставите в Българската армия що се отнася до реда и носенето на униформа и отличителни знаци. Министърът подчерта, че няма никакво основание за безпокойство в тази посока. „Вие очаквате от мен да коментирам участието на чужди военнослужещи в една конференция, която очевидно се е състояла, но аз отказвам да направя това – това не е моя работа. Отговарям само и единствено за българските военнослужещи”, категорично заяви министър Николай Ненчев.

След пленарното заседание министър Ненчев коментира пред журналисти, че Комисията по досиетата разполага с много добра база, в която могат да се съхраняват досиета за чужденци. „Единствено председателят има достъп до тези архивни единици. Всички тези архивни единици от година и половина вече са предадени и са на разположение на т.нар. Комисия по досиетата”, заяви той.

Във връзка с кончината на заместник-началника на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, министърът заяви, че е той бил изключителен офицер, генерал, заместник-началник на отбраната. „Нямах честта да се познавам с него лично, но всичко онова, което съм чул като споделяне, е човек, който наистина е доказал себе си, изключителен приятел, достоен български офицер. Бог да го прости”, каза още министърът на отбраната Николай Ненчев.