Олимпийците по природни науки донесоха 61 медала на България

Общество

30-01-2015, 13:53

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

2015-а започна със 7 медала 7 медала от Международната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика

През 2014 година участниците в националните олимпийски отбори на България по природни науки - младежи на възраст 14-19 години - завоюваха за страната ни 61 медала и 7 почетни грамоти в 8 от най-престижните международни състезания по природни науки. Обобщението беше направено на Четвъртата годишна олимпийска среща на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, която традиционно се провежда под патронажа и с участието на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Зад достигането на тези успехи стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на олимпийците и целогодишният труд на техните учители - 70 преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на националните ни отбори по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Участниците в националните олимпийски отбори на България по природни науки са 68 младежи от 8-ми до 12-ти клас. Селекцията им става на база участие и класиране в националните състезания по природни науки, предхождани от общински и областни кръгове в цялата страна.

Първите събития в олимпийския календар за 2015 г. се проведоха през януари - Националното математическо състезание "Атанас Радев" в Ямбол и Националното състезание по лингвистика в Стара Загора, което приключва тази неделя, 1 февруари.

Отново през януари българските олимпийци се завърнаха със 7 медала от Международната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, състезавайки се с близо 400 участници от 51 държави.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки, нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация "Америка за България". Основна негова задача е да подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира и финансира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Учредителите на СРООПН са ръководителите на отборите - известни учени, ветерани на олимпийското движение в България с опит в подготовката, обучението и участието в международни олимпиади. Сдружението организира обучения, лабораторни занимания, специализирана подготовка по съответните научни дисциплини - осигуряване на лектори, разработване на задачи, публикуване на задачи от предишни олимпиади, и едновременно с това поддържа диалога между българските образователни институции, националните отбори и частния бизнес.

Всички международни олимпиади по природни науки, с изключение на тези по астрономия и химия, са учредени с участието на България. Международната олимпиада по лингвистика е създадена по инициатива на страната ни. През 2003 г. тук се състои нейното първо издание. България е домакин и на първата олимпиада по информатика през 1989 г.