Георг Георгиев, МГЕРБ: Мисията ни е да не позволяваме комунизмът да се повтори

Политика

30-01-2015, 12:20

Снимка:

bg.wikipedia.org, MrPanyGoff

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

ГЕРБ предлага концентрационният лагер в Белене да е място на преклонение към жертвите на комунизма

9 септември 1944 г. е дата, която бележи падението и отсъствието на цивилизация в България. Това каза на брифинг в парламента председателят на младежката структура на ГЕРБ – МГЕРБ Георг Георгиев, предаде репортер на Bulgariautre.

„Инициативата, която провеждаме от ГЕРБ в Народното събрание, свързана с 1 февруари – Деня за почит на жертвите на комунизма, е инициативата, която ние като млади хора провеждаме не само с оглед на политическия профил на ПП ГЕРБ – демократичния дясна партия, но със всички тези фундаменти, на които е построена Европа”, посочи Георгиев.

По неговите думи ако след 1945 г. с края на Втората световна война пред Европа се открива нов хоризонт на развитие на просперитет и прогрес, то за съжаление в България този хоризонт е помрачен. „Това е една дата, в която откриваме хиляди репресирани хора, съдени, гонени и убивани без съд и присъда заради своето желание просто да бъдат свободни. Всичко онова, което познаваме като принципи на цивилизования свят по онова време, е изтрито”, добави той.

Според Георг Георгиев цивилизационният контекст на Европа и на света тогава е отдалечен от нашата държава. „Днес нашата мисия като млади хора е никога да не позволяваме това да се случи отново, никога да не позволяваме то да бъде забравено, тъй като комунизмът като краен и тоталитарен режим е нещо, което не отстъпва по свята жестокост на нацизма и на фашизма”, подчерта Георгиев. „Ние сме ангажирани с фундаментите, на които нашето съвременно общество стои днес и поради тази причина ще продължим с всички възможни средства да посочваме къде има дефицити, какво не трябва да бъде забравяно, изоставяно като идеи, които и днес изповядваме”, каза той.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заяви, че ще предложи на министър Вежди Рашидов концентрационният лагер в Белене да се превърне в място на преклонение към жертвите на комунизма. „Трябва да помним, за да не допуснем вече такива тоталитарни режими като комунистическия”, добави той.

ГЕРБ са започнали инициатива една улица в София да бъде преименувана на името на големия български патриот, антикомунист и десидент Илия Минев. „Илия Минев е човек, които е прекарал в комунистическите затвори 33 години. Това е най-дългогодишният политически затворник в света. От тези 33 години този човек е прекарал 1840 дни в карцера, а 460 дни в гладна стачка. Той е роден на 15 януари 1917 г. в Септември. Занимава се с антикомунистическа дейност, поради което е осъден на този дълъг период в затвора”, обясни Андреев.

„Крайно време е да се знае, че в България има достойни българи, които не са се пречупили пред мракобесните служби на комунистическия режим. Има паметници, посветени на неговата памет, сега излязохме с предложение към Столичния общински съвет да започнат процедура за преименуване на улица на неговото име”, добави депутатът.

Според  него през изминалите 25 години хората, борещи се срещу комунистическия режим, не са получили справедливостта, която е трябвало. „Това  се дължи на изключително нерешителни стъпки на политици. Това, което се е случило тогава, трябва да бъде изучавано, за да могат българските граждани да знаят  какво е било по време на комунизма. Дейността по разкриване на престъпленията на комунизма върви с изучаването в училище на репресиите на комунистическия режим”, заяви Методи Андреев.