Вестниците в петък, 30 януари

Най-доброто от печата

30-01-2015, 06:13

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

6000 в джобовете на Тошко Пая


"Монитор"
Задържаният от ДАНС с подкуп шеф на митницата в Свиленград Тодор Караиванов, известен като Тошко Пая, държал 6 бона джобни пари по дрехите си. Това стана ясно вчера от съобщението на Върховната касационна прокуратура, която води разследването срещу временно изпълняващия длъжността шеф на пункта. Караиванов беше сгащен в сряда вечерта, след като получил рушвет от 600 лева. По време на задържането му той оказал яростна съпротива. Арестът станал пред сградата на администрацията на Свиленградската митница около 19 часа, а според очевидци Караиванов е бил проснат по очи на плаца с белезници на ръце, където прекарал повече от 40 минути. Разследването срещу Тошко Пая за подкуп започнало още на 26 януари.  За разработката и сроковете за реализацията своевременно е бил уведомяван министър-председателят на Република България Бойко Борисов.Ден по-рано били получени сигнали от транспортни фирми срещу Караиванов. С разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено към Софийска градска прокуратура и ДАНС. От държавното обвинение поискали и получили от Окръжен съд-Хасково разрешение за претърсване и капанът щракнал.


Избраха Лозан Панов за шеф на ВКС
"Дума"
След продължила близо 8 ч. дискусия ВСС избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Съдията от Върховния административен съд преодоля конкуренцията на зам.-председателя на ВКС Павлина Панова. За Панов гласуваха 17 членове на ВСС, 6 бяха против, въздържали се нямаше. Панова бе подкрепена от 6 души, против бяха 11, а 6 се въздържаха. След избирането си Панов призна, че все още не може да каже дали ще продължи да работи с Панова, защото първо трябва да се запознае с работата на ВКС.
Заседанието на ВСС започна с размяна на обвинения за противодържавно поведение и с отказ да се изпълнят основни препоръки на ЕК. Причина за напрежението се оказаха констатациите на Еврокомисията за дейността на ВСС и по-точно критиката срещу електронната система за гласуване, с която се очакваше да бъде избран председателят на върховния съд. Юлия Ковачева призова колегите си да премислят и да гласуват с хартиени бюлетини. Шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров реагира остро и видя в изказването провокация. Предложението на Ковачева не мина, тъй като бе подкрепено само от петима членове, 16 бяха против, а 2 се въздържаха.


61% искат пълен мандат на кабинета
"Монитор"
Болшинството българи (61%) смятат, че кабинетът „Борисов 2" трябва да изкара пълен 4-годишен мандат начело на държавата, показа проучване на „Алфа Рисърч".Според него два месеца след формирането си правителството се ползва с доверие от 24%. Подкрепата към него формират най-вече симпатизантите на ГЕРБ и РБ.Изследването отчита също така, че няколко водещи фигури в кабинета, радващи се на висока обществена популярност и одобрение, имат основен принос към момента за утвърждаване на сложния коалиционен Министерски съвет. Начело на списъка с крепящите кабинета политици е премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите е нараснал от 28% на 32%, следван от строителния министър Лиляна Павлова и от заместника си Томислав Дончев.


Цветанов и трима бивши шефове в МВР са невинни за подслушването
"24 Часа"
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и трима ексдиректори на службата за проследяване и подслушване в МВР - СДОТО, са невинни, реши Софийският градски съд.
Така вероятно съдебната сага по делото за безконтролното подслушване с кечъри срещу Цветанов, Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов ще приключи, защото прокуратурата обяви, че няма да протестира оправдателните присъди. (Становището на прокурора по делото виж в карето долу).
Решението на тричленния съдебен състав с председател Петър Гунчев бе обявено в 16,30 ч вчера в зала 11 на Съдебната палата при голям медиен интерес. Това е третото дело срещу лидера на парламентарната група на ГЕРБ.


Мобилно приложение ще спасява бедстващи в планината
"Новинар"
Търсили са 5000 души миналата година
След множеството инциденти в планините всяка година, особено през зимния сезон, от Планинската спасителна служба (ПСС) решиха да заложат на модерните технологии и разработват мобилно приложение, което да ни спасява, ако се изгубим, съобщи директорът на ПСС Методи Тодоров.
„Разработваме приложение, с което ако някой се загуби в планината, да може да ни сигнализира къде точно се намира и така ние да му се притечем на помощ по възможно най-бързия начин”, поясни Тодоров.
По думите му само с едно кликване на апликацията бедстващият ще изпраща локацията си на спасителите и така те ще са при него за минути.
Зареденият мобилен телефон в джоба ни е едно от задължителните неща, когато сме в планината, независимо дали сме на разходка или караме ски. Това съветват специалистите, а и именно това е спасило изгубилия се в сряда турски турист в Пирин.
Докато карал ски, мъжът се озовал извън ски зоната, но благодарение на снимката, която изпратил от телефона си, спасителите пристигнали навреме и той е откаран в болница без наранявания или измръзвания.
Едни от главните герои, когато става въпрос за спасяване на човешки живот в планински условия, са кучетата спасители или както децата често ги наричат „кучета линейки” заради шалчето с червен кръст, което носят.


ЕС ще удължи санкциите срещу Москва до септември
"Сега"
Русия замрази членството си в ПАСЕ
Съветът на външните министри на ЕС заседава до късно вчера за санкциите срещу Русия. "Очаква се срокът на действието на санкциите да бъде продължен до септември", разкри пред ТАСС дипломатически източник в Брюксел. Решенията на съвета ще бъдат насочени към прекратяване на боевете и постигане на примирие в Украйна, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини преди извънредното заседание. Европейската политика спрямо Русия се решава извън институциите на ЕС и се базира на интересите на отделни държави, затова тази стратегия трябва да бъде променена, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас в интервю за френския в. "Юманите". Преди това председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза. "С ужас забелязах, че Гърция изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред телевизия Це Де Еф. Германският министър на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че Берлин не е особено благоприятно настроен за момента към нови европейски санкции срещу Москва. "Мисля, че е твърде рано да се приемат нови санкции, каза Габриел. Мисля, че ние трябва да преценим ситуацията в Украйна и дали действително конфликтът там се е изострил", добави той. Ако сепаратистите в Източна Украйна предприемат настъпление, ЕС ще бъде длъжен значително да утежни санкциите срещу Русия, заяви обаче вчера външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Неговият австрийски колега Себастиан Курц също не одобрява въвеждането на нови санкции срещу Русия.