Приложение показва кои са най-добрите ни приятели

То може да ни посъветва дали приятелството има позитивен или негативен ефект върху емоционалното ни състояние

Мобилните приложения ни дават възможност да наблюдаваме различни аспекти от живота ни – моделите на сън, колко километра сме пробягали, нивото на щастие, изпълнението на поставените задачи, приема на калории, пише "Фокус", цитирайки The Telegraph. Сега вече можем да използваме технологията, за да контролираме и приятелствата си. 

Ново мобилно приложение, наречено pplkpr (“People Keeper”) установява по какъв начин ни карат да се чувстваме определени хора. Нещо повече, то може да ни посъветва дали приятелството има позитивен или негативен ефект върху емоционалното ни състояние. 

Принципът на функциониране е следният – трябва да свалим приложението и да го синхронизираме чрез Bluetooth с електронна гривна, която следи показателите на сърцето.

ъчно въвеждаме данни за себе си и приятелските си връзки, а след това системата наблюдава показатели като промяна в сърдечния ритъм, за да установи кога се променя и емоционалното ни състояние. Приложението ни изпраща известие, ако засече притеснение, вълнение, скука или спокойствие. Софтуерът може да се програмира да напише текстови съобщения на хората, за които смята, че имат позитивно влияние и с които трябва да прекарваме повече време заедно.

Програмата може също така да изтрива контактите ни, които смята за вредни. 

Идеята за приложението е на артистите Лорън Маккартни и Кайл Макдоналд. Двамата описват приложението като опит да анализираме взаимоотношенията си. Софтуерът е тестван върху студенти от Университета Карнеги Мелън.