30 януари: За разума и чувствата

Слънце във Водолей, Луна в Близнаци. Астрологична картина на деня

Петък ще бъде може би най-сложният ден от настоящата седмица, предвид процесите които генерират двете вътрешни планети Венера и Меркурий. Акцентирането им е указание за дълбоки вътрешни преживявания, които макар и субективни, а може би именно заради това, не може да ни оставят безразлични. Едновременно протичащия преглед за достоверността на рационалните представи и автентичността на чувствените привързаности може да
генерира болезнени преживявания с разочароващи последствия. Меркурий е на среща със Слънцето създавайки условия за самодостатъчност чрез разумна макар и субективна изява на независимия човешки дух. Разумът обикновено се нуждае стерилна по отношение на чувства и емоции среда постигането на която изисква дистанцираност и хладно безразличие. Условия които Сатурн любезно предоставя блокирайки изявите на Венера, подлагайки в същото време на проверка готовността и способността ни да изграждаме пълноценни взаимоотношения. Привидно, като че ли се налага да направим избор по отношение на господството на разума или сърцето. А всъщност имаме задачата да съчетаем две привидни противоположности в постигането на поне условно равновесие между интелектуалната независимост и емоционална близост.

Всички ние се нуждаем от среща със себе си и връзка с непривързания, освободен от емоции и чувства интелект за да верифицираме онези представи и идеи, които оформят нашата индивидуалност и ни изграждат като съзнателни разумни същества. Ретроградния Меркурий обаче, не може да ни предложи нищо повече от онова, което вече знаем за себе си и да насочи мисленето ни в посоки, в които през следващите седмици ще можем да постигнем осъзнаване и разбиране. В същото време Слънцето е в заточение и заслепени от яркия стремеж към изразяване на интелектуалната индивидуалност, при съществуващата тенденция към индивидуализъм и субективизъм,  ако се ангажираме твърде много с възстановяването на връзката със себе си, вероятно няма да забележим как губим връзката с другите.

 

Икономията на чувства и емоционална близост през тази седмица, заплашва да ни лиши от даровете на любовта и присъствието на скъпи за сърцето ни хора.  И реципрочно, чувствата и емоциите,  макар и да са крайно необходимо потвърждение за качеството и близостта във взаимоотношенията, обикновено не са най добрия съветник, когато взимаме решения касаещи бъдещето им. Затова в случай че преживявате емоционални разочарования, не забравяйте че Венера разполага с мощната подкрепа на Нептун. Временното оттегляне от разочароващи ситуации ще ни позволи да постигнем по-дълбоко разбиране за автентичността на изборите си, за потребностите и чувствата си и може би да ги формулираме по-добре, преди да ги дефинираме като желания или решения, касаещи връзките ни с околните. Те ще изискавт ясно осъзнаване на това кой стои срещу нас и какво в действителност можем да получим от него. Най-сигурния начин да си спестим подобни преживявания обаче е съзнателно да проявим малко повече щедрост с малки романтични жестове, доказващи привързаност и готовност за поемане на отговорност във взаимоотношенията. Задава се романтичен уикенд- използвайте го ако се налага да компенсирате отчуждението и да  възстановите топлината в сърдечните си връзки.

Като изключим сутрешните часове през по-голямата част от деня ще имаме достатъчно време за себе си. Луната отново ще се движи на празен ход и нека усещането за престой в делата не ви носи чувство за загуба на време и посока. Понякога по-интересните и ползотворни процеси се случват вътре в нас, а не около нас, особено тези установяващи баланс между разума и чувствата и слава Богу днес ще имаме достатъчно време и възможност да ги осмислим и интегрираме преди да ги облечем в действия.

Успех!