Стоянова: Ако се констатира, че КФН е имала занижен надзор, можем да говорим за носене на отговорност

Глобите, които са наложени по наказателните постановления, са смешни, заяви депутатът

Ако се идентифицират нарушения от КФН, че тя е имала занижен надзор или си е затваряла очите при определени случаи, тогава можем да говорим за носене на отговорност. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова във връзка с искането за оставка на ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН), предаде репортер на Bulgariautre .

„В днешната дискусия не констатирахме нарушения от КФН, които да ни дават подобна увереност. Целта на днешното изслушване беше да разберем какво се случва с парите на хората в пенсионните фондове и да идентифицираме какви промени в закона трябва да се направят, за да се гарантират тези пари. А дали КФН е осъществявала надзора си стриктно или не – трябва да бъде тема на отделна дискусия”, заяви Стоянова. 

„Получихме от КФН колко много проверки на място са извършени, проверките, които ежедневно се извършват, както и многото наказателни постановления, които са издадени. За съжаление, глобите, които са наложени по наказателните постановления, са просто смешни”, посочи тя. 

Стоянова посочи, че се е установило, че минималната доходност по Кодекса за социалното осигуряване не гарантира дори нулева доходност на партидите на хората. „КФН ни обяснява надълго и нашироко формулата, по която тя се изчислява и че е възможно в определени години тя да е отрицателна. Смятам, че това е нонсенс и едно от нещата, които трябва да се промени”, допълни депутатът. 

„Ние като политиците сме задължили хората 5% от своите доходи да внасят в частен пенсионен фонд, а целият риск какво се случва с техните пари, каква доходност имат, има ли ги въобще, остава при хората. Смятам, че трябва да се промени”, подчерта Стоянова. 

По нейните думи писмото на четирите пенсионни фонда показва възможност за пазарна манипулация и по-важният въпрос е ако има такава пазарна манипулация, каква е нейната цел.

„Първата цел е ако са извършили подобна пазарна манипулация, тези дружества да покажат по-висока доходност и така да привлекат клиенти допълнително”, обясни Менда Стоянова. 

Тя очерта като втора цел да отговорят на изискванията на минималната доходност, каквато е записана в Кодекса за социално осигуряване. „Ако те са под тази доходност, трябва да вложат средства от специализираните си резерви или от собствен капитал, ако те не достигат”, посочи Стоянова.

Във връзка с искането за оставка на управителя на БНБ Иван Искров, тя каза: „Аз и още няколко души всеки месеци искаме оставката на Иван Искров по морални съображения. Искаме той по морални съображения да понесе отговорността за това, което се случи с КТБ, но оставка няма”, заяви Стоянова.