Шефът на свиленградската митница е арестуван за "подкуп"

ДАНС изнесе информация за акцията

Установено е, че на 28 януари в рамките на около половин час началникът на Митница Свиленград Тодор Караиванов е получил два подкупа - първият в размер на 600 лв., а вторият в размер на 600 евро. След получаването на втория подкуп, Тодор Караиванов е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.
В жилището на Караиванов са открити 6000 лв. (във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).
Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.
Следствените действия по случая продължават.
Работата на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност”, получи висока оценка в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.
Действията на ДАНС са предприети по образувано на 26.01.2015 г. досъдебно производство от Върховната касационна прокуратура, разпределено с постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията.
За разработката и сроковете за реализацията своевременно е бил уведомяван министър-председателят на Република България Бойко Борисов.
Във връзка с досъдебното производство са разпитани множество свидетели, прокуратурата е поискала и получила от Окръжния съд - Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.