Доходността на пенсионните фондове през последните 10 години е на минус

Реалната доходност на фондовете от 2004 до 2014 г. е минус 0,7 процента, съобщи зам.-председателят на КФН

Реалната доходност на пенсионните фондове за периода от 1 юли 2004 до края на 2014 година е минус 0,7 процента. Това съобщи заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов на изслушване в Комисията по бюджет и финанси във връзка с надзора на пенсионно-осигурителните дружества, предаде репортер на Bulgariautre. „Отрицателната доходност на фондовете означава, че от натрупаните вноски във фондовете всеки осигуряващ се между 2004 г. и 2014 г. е загубил 0,7 % от общата сума”, посочи той. Джалъзов добави, че на годишна база реалната доходност за този период е минус 0,16 процента.

Номиналната доходност за периода от 2002 г. до 2014 г. е 96,8 %. Предварителните данни за целия период сочат, че номиналната реална доходност е 22,29 % или 1,46 % на годишна база, заяви още той.

Зам.-председателят на комисията обясни, че доходността е след като се приспаднат таксите, които универсалните пенсионни фондове удържат на всички трудещи се от най-масовата категория труд.
„Предложихме да се повиши ефикасността на контрола от страна на регулатора по отношение на сделките със свързани лица. В рамките на сегашната дефиниция има множество хипотези, където не се явяват свързани лица, а регулаторът няма как да действа извън правомощията по закон. В мандата на настоящата комисия, т.е. в последните 4 години има 21 влезли в сила наказателни постановления”, допълни Ангел Джалъзов.
„Предлагаме да се въведе дефиницията за група, предприятие-майка и дъщерно дружество. Искаме да разширим обема на емитентите, които функционират като група, искаме да ни дадете инструментариум да проследяваме всяка една транзакция – било директна, индиректна”, посочи Джалъзов и добави, че прогнозата е, че в близките 10 години активите ще надминат 25 милиарда лева.

Председателят на КФН Стоян Мавродиев потвърди, че има писмо на фондовете. „Част от тези фондове бяха на среща при мен преди това писмо. Аз лично ги посъветвах да го дадат. Аз съм наясно с тези неща преди да се предаде писмото, адресирано към мен и министъра на финансите”, посочи председателят на комисията.

Той обясни, че веднага е издадено нареждане за разследване на пазарни манипулации. „Не мога да предоставя резултат на това изследване, защото то се води от зам.-председателя. Нямам индивидуални правомощия според закона”, поясни Мавродиев. Той увери, че всички 9 дружества ще бъдат обект на разследване за пазарна манипулация. „Ще изследваме и четирите фонда, подписали писмото. Ако открием данни за картелиране, лично аз ще сезирам Комисията за защита на конкуренцията”, посочи Стоян Мавродиев и добави, че писмото от фондовете не е обект на проверка от ЕК.