Европрограмата за образование ще намали процента на преждевременно напусналите ученици

Общо ресурсът по програмата е 1,37 млрд. лева, уточни зам.-министърът по образованието

Повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5% от брутния вътрешен продукт до 2020 година е една от основните цели на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020". Това каза заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков по време на представянето на програмата и практиките и възможностите през новия програмен период, предаде Дарик.

По думите на Денков друга основна цел ще е намаляването на процента на преждевременно напусналите ученици от 12,5 на сто годишно в момента, до под 11 процента до 2020 година.

Проф. Николай Денков посочи, че сред основните цели на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020" е и увеличаване на дела на завършилите висше образование до 36% от хората между 30 и 34 години.

Денков обясни, че общо ресурсът по програмата е 1,37 млрд. лева. По първата приоритетна ос, която е за наука, са предвидени 560 млн. лв. По втората приоритетна ос - за качество на образованието, са 505 млн. лв., по третата ос - 264 млн. лв., по четвъртата ос, която е за техническа помощ, са 55 млн. лв.

Денков уточни, че училищата могат да кандидатстват в две насоки. Едната е свързана със средства по отношение на достъпа до образование, тоест ако училището има нужда от средства, с които то ще може да улесни достъпа до образование на деца със специални образователни потребности, малцинства, деца на бежанци и така нататък, то трябва да кандидатства за това и ще получи средства за тази цел. Друг пример е когато в програмата „Региони в растеж" има достатъчно средства да се обнови и подготви сграда, но няма средства за оборудване на училището, това може да стане по оперативната програма за образование.

"По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020" може да се кандидатства към средата на 2015 година", посочи още Николай Денков.