ГЕРБ ще предложат минималната санкция при нарушения на ЕРП-тата да е 200 000 лева

Проблемът с фактурите нямаше да го има, ако електромерите бяха с дистанционно отчитане, според Делян Добрев

Ще предложим увеличаване с 10 пъти на минималната санкция за нарушение на правилата, които ДКЕВР е определил – от 20 000 на 200 000 лева. Това каза на брифинг в парламента председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев, предаде репортер на Bulgariautre.

Във връзка с предлаганите от БСП промени в Закона за енергетиката, Добрев заяви, че в рамките на 42-то Народно събрание БСП са имали мнозинство и са могли да приемат каквито си искат текстове. „Тези текстове не бяха подкрепени от тяхното мнозинство, тъй като имаше откровено необмислени неща – като това да не се плаща електроенергия в продължение на 3 месеца. Това означава, че щеше да се събере сметка от 90 дни, а не 52, както е проблемът в „Енерго-Про”. Проблемът след приемане на тези текстове щеше да е още по-голям”, поясни депутатът.

По думите му сега БСП имат предложения, които са далеч по-разумни. „Ще ги обмислим и съвместно с предложенията, които и ние имаме между първо четене, ще предложим промени, които не само да регулират по-добре работата на ЕРП-тата, но и да свият дефицита в НЕК, който е в рамките на 600-800 милиона лева на годишна база”, заяви Добрев.

Той уточни, че срокът за внасяне на промени в Закона за енергетиката е удължен с една седмица, така че промените би трябвало да станат факт през следващия месец.

„Трябва да търсим начин да решим проблемите и от наша страна ще има конструктивен подход в тази посока. Разговарях с останалите колеги от Комисията по енергетика, че ще им предоставим нашите предложения преди да сме ги внесли”, допълни той.

По отношение на проблема със софтуера на „Енерго-Про” Добрев коментира, че може би софтуерът наистина е виновен, но оправданието е несериозно, защото са имали достатъчно време да го коригират. „Ако съществува каквото и колебание, компетентният орган – ДКЕВР да направи проверка”, заяви Делян Добрев и добави, че по закон в случаите, в които има изрично желание на абоната да получава електронна фактура, е допустимо вместо хартиена фактура, да получи фактура по имейл.

„Проблемът с получаването на фактури нямаше да го има, ако електромерите бяха с дистанционно отчитане, защото тогава всеки един абонат можеше в реално време да следи своята консумация”, обясни Добрев.

Той каза още, че не от ГЕРБ не са спирали да искат оставка както на шефа на БНБ Иван Искров, така и на всички останали, замесени с кризата с КТБ.