БСП: „Енерго-Про” не са изпращали фактурите за сметките за електрическа енергия

При заплащането на сметките клиентите научили, че ще заплащат двойна фактура, посочват от партията

Според БСП, „Енерго-Про” не са изпращали фактурите за сметките за електрическа енергия, а при заплащането им клиентите на дружеството са научили, че ще заплащат двойна фактура, което е нарушение на закона. Това стана ясно от брифинга на БСП в парламента по темата за двойни фактури за един отчетен период, предаде репортер на Bulgariautre.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че партията ще внесе изменения в Закона за енергетиката. Първото от тях гласи, че когато има увеличаване на потребената енергия с 50 % в сравнение с предишен период, ЕРП-тата да имат задължение да информират потребителите си за това предварително, а не с фактурите.

От БСП предлагат още ако потребител установи, че му се е вдигнало потреблението на енергия необосновано, според него, да има право да обжалва сметка и тя да не е задължителна за плащане до момента, в който тази жалба бъде разгледана.
Третото предложение е да спиране на произвола със спиране на електроенергия на хора, които дължат един лев или са просрочили плащането си само с един ден, като обикновено това се случва в събота и неделя.

„Въвеждаме регламент, в който токът не може да ти бъде спрян, ако просрочието ти за плащане не надхвърля един месец и сметката не надхвърля 25 % от минималната работна заплата, като има задължителна забрана това да се случва в събота, неделя, предпразнични и празнични дни. Всички действия, които касаят интересите на потребителя, в това число и спирането на неговата електроенергия, трябва да се случват само след като той лично бъде уведомен за това в съответния нормален срок от 3 дни, а констативните протоколи в негово отсъствие няма как да бъдат подписвани”, подчерта Таско Ерменков.

Депутатът Драгомир Стойнев заяви, че от „Енерго-Про” са казали, че можело да сметките да бъдат проверени през сайта. „Възрастният човек, който живее на село, надали знае как да си провери сметката. От ЧЕЗ уведомяват абсолютно всички. Искаме чуждестранните инвеститори, които желаят да работят в България, трябва да уважават българските институции и граждани и да спазват законодателството”, посочи Стойнев.