Реформаторският блок поиска оставката на ръководствата на финансовите регулатори

БНБ и КФН се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система на страната, заяви Радан Кънев

Необходимо е еднозначно и единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация, предаде репортер на Bulgariautre. „Ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни мерки да гарантираме, че обществото няма повече да страда от подобна безотговорност”, подчерта Кънев.

По думите му се е допуснало системно изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и чужди капиталови пазари.
„За годините на кризата над 20 милиарда лева спестявания в българските банки напуснаха страната. Над две-трети от пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница. Благодарение на занижения и често недобросъвестен надзор, беше допуснато значителна част от инвестираните в българските финансови институции средства да бъдат вложени в свързани с ръководствата на тези институции лица”, посочи Радан Кънев.

Според него немалка част от парите са били използвани за финансиране на губещи бизнеси, корупционни схеми, медийно-политически проекти и пряка политическа дейност. „Днес имаме основателни съмнения, че значителна част от тези средства, спестени от граждани и фирми, бяха вложени в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние. Спестяванията на българите, вместо да работят за икономическото възстановяване и нови работни места, потънаха в блатото на политическата корупция и допринесоха за обедняването на населението и обогатяването на мафията”, добави Кънев.

По неговите думи резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция е бил фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система.
„Вместо да градят доверие, БНБ и КФН се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система на страната. Съмненията в тяхната компетентност, добросъвестност и безпристрастност доведоха до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и излишно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, в които са вложени парите на милиони работещи български граждани. Във финансовата сфера и в дейността по финансов надзор в обществен интерес, липсата на доверие е достатъчно основание за оставка”, обясни Радан Кънев.
От Реформаторския блок констатират със съжаление, че и след провала и загубата на обществено доверие ръководителите на финансовите регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности.

„Ръководството на КФН си позволи да представи провала си като грозен персонален конфликт. КФН пренебрегна правомощията си, когато трябваше да защити обществения интерес, но си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието й”, допълни съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок.
„Когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху нас. Време е заедно да преодолеем последиците от лошите кадрови решения”, подчерта Радан Кънев.

Той поясни, че когато парите ги няма, някой ги е откраднал – това е сигурно. „Когато не изриташ крадеца навреме, накрая на ревизия плащат всички”, заключи той.