ВСС се събира на поредно заседание за избор на председател на ВКС

Днес от 9:30 ч. ще се проведе заседание на ВСС, на което ще бъде направен нов опит за избор на председател на ВКС

За поста се състезават Лозан Панов и Павлина Панова. В заключението на  окончателните доклади от проверките относно притежаваните професионални и нравствени качества на кандидатите се посочва, че и двамата притежават необходимите качества за участие в конкурсната процедура.

По повод на предстоящия днес избор, президентът Росен Плевнелиев вчера заяви, че присъствието, на който и да е политик при провеждането на избора за председател на Върховния касационен съд (ВКС), би компрометирало принципа за разделение на властите.

Преди това към държавния глава беше отправено  предложение от неправителствени организации и журналисти да присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Въпреки че Плевнелиев няма да присъства на избора, от „Дондуков" 2 уверяват, че той следи процедурата за избор на председател на ВКС от нейното начало и е запознат с концепциите на кандидатите, както и с всички публични становища и документи.

Конституционният законодател е отредил основната роля на ВСС при назначаването на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор, за да се гарантира независимостта на съдебната власт. ВСС е органът, който е длъжен и отговорен да избере за председател на ВКС най-добрия кандидат, притежаващ необходимите за заемане на този пост високи морални и професионални качества. След като ВСС направи предложение за назначаване на председател на ВКС, президентът ще може да упражни конституционно даденото му правомощие дали да назначи избрания или да откаже.