Почина зам.-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов

Общество

28-01-2015, 20:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

След тежко и продължително боледуване

Почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, който до юни 2014 г. беше командир на Сухопътните войски, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Той е починал в 18.00 часа след тежко и продължително боледуване.

Генерал-майор Ненов, който е един от малкото български военни с реален боен опит, започва кариерата си в поделение в Болярово, Ямболско и в полка в Симеоновград. След това е назначен в Карлово за началник-щаб на елитната 61-ва Стрямска бригада. Следващото му назначение е като командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора, припомни bTV.

През 2000 г. генералът завършва командно-щабен колеж в Карлайл, Канада. През 2002 г. преминава и 12-месечно обучение в американски колеж на Сухопътни войски в Кингстън, щата Пенсилвания.

Ген. Нейко Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на Многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца през 2006 г. Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч.

Като командващ Сухопътните войски ген. Нейко Ненов през 2013 г. ръководи строежа на 30-километровата ограда на българо-турската граница.