Соня Найденова: Докладът на ЕК дава обективен прочит за състоянието на съдебната власт

Несъмнено има още много какво да се желае в нашата работа, посочи представляващият ВСС

Докладът на ЕК дава обективен прочит за състоянието не само на съдебната власт, но и на държавата в борбата за реформа на съдебната система, в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това каза на брифинг представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова, предаде „Фокус”. Според Найденова това е документ, който може да послужи както на всички членове на ВСС, така и на всички останали институции, които са обект на мониторинг в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, за да се обединят усилията в посока демонстриране на стабилност и повишаване на доверието в ангажираните институции.

„ВСС приема отправените препоръки, които се отнасят до неговите отговорности. Несъмнено има още много какво да се желае в нашата работа. Вярваме, че с партньорство както на изпълнителната, така и на законодателната власт ще успеем да постигнем резултати, така че в следващия доклад да бъде отчетен по-голям напредък и устойчивост в наблюдаваните области правосъдие и вътрешен ред”, посочи тя.

По нейните думи през целия период на политическа нестабилност в страната съдилищата, прокуратурата и ВСС са били институциите, които са работили непрекъснато. „Хубаво е да гледаме на констатациите и препоръките в доклада като такива, които се отправят в страната като цяло, защото предмет на оценка не е само работата на ВСС, но и правителството, Народното събрание и някои други независими държавни агенции и органи, които имат отношение в някои от наблюдаваните области”, подчерта Соня Найденова.

Тя поясни, че се поддържат препоръки за реформа на организацията на ВСС с акцент за провеждане на избори на следващия състав на ВСС чрез пряко избиране, така че да може да се възвърне доверието във ВСС като орган, който управлява съдебната власт.

„В доклада на ЕК се поддържа препоръката за прилагане на обективни стандарти за заслуги, професионална етика и прозрачност при назначенията в съдебната власт на всички, включително и тези, които са на висши държавни длъжности”, уточни Найденова.

Според нея, акцент в доклада на ЕК е поставен и върху цялостната наказателна политика. „В доклада е отбелязано, че ВСС е взел някои важни управленски мерки, които трябва да дадат резултат при тяхното финализиране и отчитане на тяхното изпълнение. Това са мерки в посока на изследване на натовареността на магистратите, предстоящата реформа на съдебната карта, отчитане на всички фактори и на мненията на всички заинтересовани страни в този процес, въвеждане на ясни процедури за санкции, така че да се гарантира последователност на решенията по дисциплинарните производства”, посочи представляващият ВСС Соня Найденова.

Тя уточни още, че системата за случайно разпределение на делата е обект на специално наблюдение в доклада на ЕК.

На въпрос дали Висшият съдебен съвет ще си подаде оставката след направените констатации, изложени в доклада на ЕК, тъй като именно той е най-критикуван в него, Найденова коментира: „Това е само прочит на констатациите и препоръките. Това, че в докладът са отбелязани констатации и препоръки за области, в които не е отчетен напредък, които водят недостатъчно положителни оценки, смятам, че е справедливо и равностойно да бъдат акцентирани тези положения в доклада, в които е отбелязан недостатъчен, непълноценен и некраен напредък”.

Соня Найденвоа увери, че предстои окончателна оценка на доклада и изпълнението му.