НАСА ще изпраща астронавти до МКС със свои кораби

Изпращането на един човек на орбиталния комплекс ще струва на властите в САЩ 58 млн. долара

Американските компании "Боинг" и "Спейс екс" ще отправят самостоятелно астронавти до Международната космическа станция /МКС/ през 2017 г. Изпращането на един човек на орбиталния комплекс ще струва на властите в САЩ 58 милиона долара, предаде bTV.

Понастоящем международните екипажи летят до МКС единствено на руските кораби "Союз". По думите на ръководителя на американското космическо ведомство - Чарлз Болдън, отправянето на един астронавт на орбиталния комплекс с руски кораб струва на НАСА около 71 милиона долара.

Президентът на "Спейс екс" Гуин Шортуел заяви, че разработваните от нейната компания, съвместно с "Боинг", пилотирани кораби ще могат да доставят на МКС по четирима астронавти едновременно, а също така и значителен обем полезни товари.

На корабите "Союз" до МКС летят само трима души, включително и пилотът. В бъдеще "Спейс екс" и "Боинг" възнамеряват да отправят до станцията по петима астронавти едновременно.

Компаниите планират да конструират най-малко два пилотирани транспортни кораба. В случай на неизправност на единия, той ще може да бъде заместен от втория. Всеки от корабите трябва да осъществява до шест полета. Шортуел отбеляза, че първите пилотирани тестове на апаратите могат да започнат още през 2016 г.