Ципрас: Трябва да се намери честно и взаимноизгодно решение за дълга на Гърция

Преговорите с кредиторите по гръцкия дълг са основна политическа задача на кабинета на новия премиер

Гърция ще се стреми към честно и взаимноизгодно решение с Европейския съюз по въпроса с външния дълг на Атина. Това заяви премиерът Алексис Ципрас на първото заседание на новия кабинет, предаде БНР. 

Ципрас откри първото заседание на новото правителство, като очерта пред министрите основната стратегия на Гърция по отношение на преговорите с кредиторите. Той очаква Атина и Брюксел да установят взаимноизгодни и честни отношения. Преговорите с кредиторите по дълга на Гърция са основна политическа задача на кабинета на новия премиер. 

"Трябва да се намери изпълнимо и взаимноизгодно решение", уточни Ципрас пред министрите и подчерта, че правителството на СИРИЗА е правителство на националното спасение. 

Алексис Ципрас приключи обръщението си към кабинета с призива, че това правителство няма право да разочарова гърците, които подкрепиха в този тежък за страната момент партията СИРИЗА. 

Продължава заседанието на министерския съвет в Атина. Очаква се след това новите министри да съобщят основните насоки в бъдещата им политика в различни ресори.