Цачева: Взаимното разбиране и уважение беше ключът към спасяването на българските евреи

В парламента беше открита изложбата „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България”

Изложбата „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България”, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, беше официално открита в Народното събрание, предаде репортер на Bulgariautre.

При откриването председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че умението да общуваш, така че не само да разбереш другия, но и той да те разбере, е едно от най-важните ни качества. „На него се дължи вековното мирно съжителство на етноси и религии по нашите земи. Когато говорим за спасяването на българските евреи, нека помним, че българинът никога не ги е схващал като враждебния друг. За нас те са съседи, комшии, в повечето случаи за тези хора ние казваме – повече от брат”, посочи Цачева.

„Нека винаги помним тази народна мъдрост, когато се изказваме по етнически или верски въпроси, по въпросите на общото ни живеене в България. Нека да помним, че взаимното разбиране и уважение беше ключът към спасяването на българските евреи. Това взаимно разбиране е и ключът към бъдещето ни”, подчерта тя.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че днешното събитие, посветено на Деня на възпоменание на жертвите на Холокоста и 70-ата годишнина от освобождението на концентрационния лагер „Аушвиц”, отбелязва не просто дата от календара на европейската и световната история. „Тази дата ни казва и че воденето на политика, мотивирана етнически и религиозно, е една от най-суровите грешки, които човечеството някога е допускало. Трябва всеки ден да утвърждаваме категоричното отхвърляне на всякакви форми на расизъм”, посочи Митов.

„Днес след повече от половин век от катастрофалните за човечеството събития, от този безпрецедентен акт на омраза към различния, светът отново е свидетел на ярки прояви на нетолерантност и антисемитизъм в частност. Тревогата на демократичната общност е огромна. Антисемитизмът и проявите на религиозна нетърпимост отново взривиха света”, добави министърът.

„Днес призивът към всички нас е да препотвърдим своите ангажименти и да положим усилия да се елиминира антисемитизмът във всичките му съвременни форми. Няма как обаче да изпълним подобна мисия и да гарантираме достойното си съвместно бъдеще, ако си позволим да криволичим или да отсъстваме от равносметката за общото ни европейско минало”, поясни Даниел Митов.

По думите му само познавайки предхождащия опит, включително неговите тъмни и срамни пътеки, ще осигурим бъдеще на нашите наследници, в което те няма да имат повод да се срамуват от нас. „Когато имаме обективен прочит на българската история, днес можем ясно да погледнем Европа очи в очи и да заявим, че в онези полудели от насилие и кръвопролитие времена точно българският народ се е изправил срещу чудовищната машина на антисемитизма”, допълни външният министър.

Посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз посочи, че отбелязването на Международния ден на Холокоста събужда различни чувства, свързани с атмосферата, въпросите и конфликтите, които са били по това време. „В тази борба тези, които са се противопоставили, са успели и това е най-позитивна точка, уважителна за българския народ. Сърцата ни спират от болка за загиналите над 6 милиона евреи и толкова много други милиони по целия свят. Тези чувства ни карат и ден-днешен да си дадем ясна равносметка”, посочи Шаул Камиса Раз.

По думите му сравнявайки този тъмен период от миналото с настоящето, в което също има поводи за притеснение, и с надежди към бъдещето, сме длъжни да си спомняме жертвите на Холокоста, но и да помним кои са го предизвикали и подкрепяли – тези, които са създали една от най-тежките трагедии на нашия свят. „Длъжни сме наред със спомена за жертвите да си спомняме и тези, които са победили и са ни довели до освобождението. Несъмнено решението на ООН от 2005 г. да тържествуват този ден 27 януари – деня на освобождаването на лагера Аушвиц (Освенцим) – е историческо решение, което демонстрира отговорността на нациите по света”, добави посланикът на Израел у нас.

По неговите думи понастоящем също можем да видим явления, които могат да събудят притеснения – явления, които напомнят за такива предишни страшни периоди. „Може да се види, че се явяват все повече антисемитски явления и такива явления се случва не само срещу евреи, но и срещу други народи и религии. Те се случват и в просветлени, културни държави. Чуват се и крайни декларации от лидери на държави срещу еврейския народ и Израел. Някои от тях отричат Холокоста. В такива региони е трудно да разпознаем морала и идеалите на демокрацията”, заяви Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

„С осъзнаване на тъмното минало, с притеснението в настоящето и с отговорен поглед към бъдещето в този период от нас се изисква с отговорност да обмислим една съвместна стратегия, за да се заемем с тези опасни явления, да полагаме усилия за уважението между народите, да полагаме повече усилия в образование и социална политика, да виждаме в различния съмишленик равен и да доведем до равнопоставена общественост, която може да ни доведе само до успех”, подчерта посланикът на Държавата Израел в България.

След откриването на експозицията бяха положени цветя на мемориалната плоча до сградата на парламента.